dissabte, 5 de setembre de 2009

Decantar un vi

Una de les grans preguntes quan hem de prendre un vi és si necesita decantació. Obviament aquesta pregunta no té una resposta fàcil, i segons amb qui parlem ens dirà una cosa o una altra.

De totes maneres hi ha una serie de criteris generals que poden servir-nos d'orientació:

1) Els vins joves, en principi, no cal decantar-los.
2) Els vins negres amb criança poden necesitar decantació, però tenint en compte que si es tracta d'un vi molt vell s'ha de decantar molt suaument. El temps de decantació pot ser diferent depenent de les varietats, de la zona i del tipus de elaboració.
3) Vins blancs amb criança, en molts casos és convenient decantarlos en el moment de servir-los, però sense que pasi estona.

Si em permeteu una broma que dic molts cops en els tastos de vins que faig, els vins es decanten per tres motius:
  • Per oxigenar el vi.
  • Per evitar imposicions.
  • Per que queda molt bé (Per "pijada")

En tot cas, el millor és que sempre ens ho diguin a la botiga o al restaurant.

Alguns exemples:

  • Erasmus 2005 o Mogador 2006: Una hora de decantació.
  • Prior Pons 2005: Mitja hora de decantació
  • Manyetes 2005 o Brunus 2007: No necesita decantació.
  • Enllaç 2005: Decantar-lo tot just per servir-lo.

Salut!!!

1 comentari:

  1. El mejor vino que he probado hasta día de hoy el Clos Mogador, lo decanté una hora es zumo de roble. Saludos de Pingus04.

    ResponElimina

 
Wine Blogger