diumenge, 24 de febrer de 2013

L'eterna pregunta: Diferència entre Montsant i Priorat

Dia sí, dia també, ens pregunten quina és la diferència entre el Montsant i el Priorat. Els venedors més ignorants et diuen la frase: "És molt semblant, però més econòmic". Argument mancat de contingut, i en molts casos totalment falç, doncs actualment es poden trobar vins de la DO Montsant a preu de vins de la DOQ Priorat. Aquest argument em recorda a un article en el que el senyor Peñin feia palès el preu del vi com argument típic dels viticultors espanyols.
El que moltes vegades et pregunten és si és millor el Priorat o el Montsant, i també és una pregunta tant absurda com demanar-li a algú que és millor, un Riesling d'Alsàcia o un Chardonnay de la Borgonya.
Per començar, el fet que un vi sigui millor o pitjor, és purament un tema de gustos personals, pel que preguntar si un vi és millor o pitjor que un altre no té massa sentit, i quan entrem a comparar zones, encara en té menys, sobretot, tenint en compte que sota el paraigües d'una mateixa DO hi ha molts cellers amb filosofies i maneres de fer diferents, i dins de cada celler, també hi ha vins diferents, que molts cops corresponen a finques, varietats, mètodes d'elaboració i filosofies diferents. Pel que en aquest aspecte, desconfieu d'aquell que us vulgui vendre un vi dient que és millor que un altre, en tot cas, correspon a un criteri subjectiu, o a molt estirar, a que aquell vi reflexa millor la idea que aquella persona o aquell celler té del seu entorn.
Pel que fa a la diferència entre Priorat i Montsant, podem enumerar-ne unes quantes:
  • Sòl: En general, els terres de la DOQ Priorat són de llicorella, en alguns llocs barrejat amb soldó, mentre que a la DO Montsant, trobem llicorella en algunes zones, però en general, predominen els terres calcaris i argelosos, així com sòls d'origen granític.
  • Pluviometria: Normalment acostuma a ploure més a l'àrea de la DO Montsant, el que implica en molts casos una major producció.
  • Orografia: El territori de la DOQ Priorat és més abrupte que el de la DO Montsant, el que marca una varietat de microclimes que juntament amb altres aspectes a dut a la DOQ a crear 12 subzones, les anomenades Viles. 
Trenquem mites, i aqui van unes quantes recomanacions:
  • Per menys de 10 €:
    • DO Montsant: Anexe 2012 "Vinyes Velles de Samsó" i Saurí 2011 
    • DOQ Priorat: Celler Cecilio 2010 i El Mirador 2007
  • Per menys de 20 €:
    • DO Montsant: Genesi Selecció 2007 i Finca Fregnals 2009
    • DOQ Priorat: Pardelasses 2010 i La Guinardera 2008
  • Per menys de 40 €:
    • DO Montsant: Teixar 2008 i Laurona 6 Vinyes 2005
    • DOQ Priorat: Desnivell 2010 i Sinen Coster 2007
  • Per més de 40 €:
    • DO Montsant: Espectacle 2008 i Trossos 2009 
    • DOQ Priorat: Ronçavall 2009 i Mas de Masos 2002

12 comentaris:

  1. Hola Jaume,

    Molt ben dit tot això que dius en aquest article!

    M'intriga el Ronçavall 2009, perquè ni l'he tastat ni tan sols el conec. Mai no acabarem d'aprendre!!

    Salut!

    Jaume

    ResponElimina
  2. Hola Company,
    El Roçavall 2009 és el Vide Vila Torroja de Celler ripoll Sans de Gratallops, que abans feia els Closa Batllet, i que a partir d'aquesta anyada ha canviat filosofia, presentació i nom dels vins.
    Aquest en concret és un 100% carinyenes velles de coster de Torroja del Priorat, dela Finca Ronçavall d'aquest celler.

    Salut!!!

    ResponElimina
  3. Molt ben explicat Jaume.

    Molt didàctic i amb exemples.

    Salut!

    ResponElimina
  4. Gràcies Ricard.
    Aprecio molt la teva opinió.

    ResponElimina
  5. Excel·lent article. No cal afegir més comentari als anteriors. Felicitats

    ResponElimina
  6. Moltes gàcies companys!!!
    És important que defensem la diferència i fugim de l'homogenialització. Som diferents, i aquesta és la nostra força.
    Jo venc Monsants i Priorats, i el que compta és el vi, el terreny i la gent que el fa. Espero que molt aviat, els que esteu a l'escola formeu part d'aquest grup de gent que podem presumir de fer vins en una comarca amb dues DO's.
    Salut i vi!!!

    ResponElimina
  7. Molt ben dit, Jaume, i també molt bones recomanacions.

    I el Ronçavall és una mica difícil de trobar ja que en Marc Ripoll Sans només en fa 270 ampolles!

    ResponElimina
  8. Hola,

    Moltes gràcies!!! Vaig posar els primers vins que em van vindre al cap.

    Una abraçada!!!

    ResponElimina
  9. "És important que defensem la diferència i fugim de l'homogenialització. Som diferents, i aquesta és la nostra força" - tens tota la raó!!!

    Salut

    ResponElimina
  10. Jo també penso que en un món tant globalitzat, la diferència és un valor.
    Salut!!

    ResponElimina
  11. molt aclaridor, cert, per què no ho expliquem més alt? per què no ho expliquem millor?

    ResponElimina
  12. Hem de fer-ho. No ens podem permetre ser víctimes de la uniformització de mercat que nomes afavoreix als grans productors i distribuïdors. Si ho fem, no ens podran deslocalitzar, altrament, el vi, encara que sembli impossible, també pot ser víctima de la deslocalització.

    ResponElimina

 
Wine Blogger