dimecres, 8 de maig del 2013

Reflexions sobre La Fira del Vi de Falset

Aquest apunt és fruit de la reflexió, i la faig des del respecte que tinc per tota la gent que fa possible una fira que aquest any ha arribat a la seva majoria d'edat, convertint-se en un esdeveniment imprescindible per tots els amants del vi del nostre país, així com per molts visitants d'altres països.
Així, un cop acabada la Fira del Vi, i després de veure els bons resultats d'assistència d'aquesta edició, arriba el moment de reflexionar sobre el que fem bé, i el que no fem tant bé.

EN POSITIU:
  • Per començar, penso que la fira al carrer s'ha demostrat que és molt millor organitzada el poble que al castell, i d'això en donen fe els assistents i els cellers, i aquest punt va ser un dels encerts corregits d'alguna edició menys reeixida.
  • S'han oferit presentacions de llibres, exposicions, maridatges,.. Tot un ventall d'actes que demostren que el vi és quelcom més que una beguda, i es mostra tot el seu contingut cultural.
  • Molt bé per la DO Montsant, amb el seu taller de tast per mostrar la zonificació en la que estan treballant.
  • Molt bé l'organització en quant a aparcament, neteja, etc..
EN NEGATIU:
  • Per part de l'administració, ha brillat per la seva absència la presència del Excel·lentíssim Conseller d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, o en tot cas, el president de l'INCAVI.
  • Per altra banda, s'hauria de propiciar una major participació de cellers. En una comarca amb més de 140 cellers, n'han participat 63, segons dades de l'organització.
  • Però un dels majors problemes d'aquests fira és la concentració de tasts i presentacions que es trapitjen en horaris, i obliguen als amants, periodistes, sommeliers i bloguers a triar, sempre a contracor.
  • La DOQ Priorat no aprofita aquest amplificador per explicar-se i mostrar-se, com ho fa la DO Montsant.

Potser hauriem de plantejar solucions, i que això no sigui nomès una queixa. Doncs bé, així ho faré:
  • Per començar, jo proposaria fer-ho en dos caps de setmana.
  • Els tasts s'haurien de distribuir d'una manera organitzada, i aquí no parlo de les festes, que al cap i a la fi, com a aficionat al vi o professional, no interessen tant. Així, la Nit de les Garnatxes, el VideNit, i altres d'aquest tipus, en tractar-se d'un tema purament lúdic, es bo que es facin a manera que la gent hi vagi a gaudir.
  • El tema de copes, (ja sabeu la meva especial sensibilitat en aquest tema), en els tasts, s'hauria de cuidar una mica més.

De totes maneres, torno a dir que ens hem de felicitar tots plegats per la gran Fira de VI de Falset.

6 comentaris:

  1. L'autor ha eliminat aquest comentari.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Escola d'Enologia Jaume Ciurana9 de maig de 2013 21.21
      Hola, he publicat l'article íntegrament al blog de l'Escola, i ho he fet, evidentment, perquè em sembla una reflexió seriosa, necessària i oportuna.
      Els meus comentaris, però, els posaré aquí, que és on toca. Són comentaris d'un nouvingut, relativament, per tant amb un valor relatiu i amb força probabilitat de pifiar-la fortament, però també, pèl mateix motiu, una visió fresca i des de fora.
      La participació dels cellers. Una fira al carrer és una fira al carrer, i molts cellers no tenen ganes de "regalar" el seu vi a copes a turistes i gent que hi va per beure, qui n'hi ha. Això és especialment visible a mesura que el preu del vi augmenta.
      No estaria de més, però, fer un esforç per que d'alguna manera n'hi poguessin participar més, en algunes fires hi ha tastos que costen més d'un tiquet. També caldria fer un esforç per llimar diferències que venen de lluny; coincidència de la fira amb festes majors...
      En quan a allargar la fira (no la fira al carrer), crec que seria bo per tothom, des del sector del turisme als propis cellers, amb tot, a vegades és la concentració d'actes la que fa poderós el poder de convocatòria, no crec que sigui el cas.
      En quan a l'administració és normal que no hi fos, no hi ha eleccions a la vista :-) Sí, val més prendre-ho amb bon humor.
      Coincideixo que els actes paral·lels potencien la fira i la seva imatge, tan de bo que augmentin en quantitat i qualitat.

      Elimina
    2. Comentari escrit per Gerard Codina

      Elimina
    3. Hola Gerard,
      En primer lloc, gràcies pel teu comentari, veig que no sóc jo sol, (cosa que ja sabia), el que es planteja com podem anar més lluny.
      Tens raó en que els preus dels vins de la nostra zona no donen per regalar-lo, però, com he cmentat, i pel que sembla, tu també penses, s'haurien de buscar noves fórmules. Per exemple, els tastos que va organitzar la DO Montsant, a mí em van semblar una bona manera de trencar amb l' "status quo".
      Crec que hem se ser més imaginatius, no caure en el conformisme, que duu a la mediocritat.
      Una abraçada i visca La Fira del Vi!!

      Elimina
  2. Posar al mateix sac el Videnit i el Tast de les Garnatxes em sembla fora de lloc.. amb "altres d'aquest tipus" et deus referir al Tast amb llops i les carinyenes de Porrera o potser no...
    Com a professional del sector et puc dir que és en aquests 3 esdeveniments (Llops,Videnit,Carinyenes) on es tasten els millors vins de tota la fira del vi.
    Has estat als 3? T'ho recomano. ;)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola Pere,
      Per descomptat, la teva opinió em sembla molt vàlida, però jo sóc crític en positiu, i aquest apunt vol ser una reflexió constructiva.
      T'agraeixo la recomanació, i puc dir-te que he estat a un parell de tastos de Carinyena de Porrera, un parell de tast amb llops i molts altres dels actes que es fan, doncs sóc professional d'aquest tema que ens ocupa, i jo et recomanria el Tast de les Mines, el Tast de vins blancs, el Tast de Cal Compte, etc, als que per cert, he assistit un cop com a mínim. El fet no és el que es fa, com he dit, sino que no hi ha temps d'anar a tot, i temes com el de les copes no estan gaire cuidades, com en alguin dels tastos que anomenes.
      Però està bé, si a tothom li està bé. Jo, com sempre que faig una crítica, aporto el que jo crec que podria millorar i com fer-ho. Sóc de la comarca, visc del vi i miro que tot millori dia a dia.
      Una abraçada!!!

      Elimina

 
Wine Blogger