dimarts, 25 d’octubre de 2011

Terroir?

Tothom fem servir aquesta paraula francesa per parlar dels nostres vins, és com donar-li un plus de no sabem exactament que al vi, però que és "terroir".
Si ens remetem a la wikipedia en català: http://ca.wikipedia.org/wiki/Terrer. Però aquesta definició queda lluny de la concreció que per contra veiem a la wikipedia en francès, (http://fr.wikipedia.org/wiki/Terroir_viticole). com podem veure, en la definició en francès no es queda només en el tema de clima i terra, i ja en el concepte clima estableix macro-clima, meso-clima i microclima, el que ens ajuda a entendre, per exemple, la tipicitat a nivell de DOQ Priorat, pel cas de la nostra Denominació d'Origen, la de Vins de Vila, on ens entraria la influencia dels meso-climes, i el cas dels microclimes, que vindria representat per les diferents finques o parcel·les, i que és on s'encabirien els anomenats Vins de Finca.
De tota manera, aquestes definicions obliden, sempre sota el meu modest parer, un aspecte primordial en la definició de "Terroir", i aquest aspecte és l'humà. Nosaltres som part fonamental d'aquest "Terroir", som qui treballem les vinyes, qui decidim podar d'una o altra manera, llaurar més o menys, etc... 
Som part de la vinya!

5 comentaris:

 1. Bon dia, Jaume

  Una molt bona apreciació respecte el concepte "terroir" i que normalment és oblidada. El pagés és una part molt important del resultat que acabi sortint del "terroir".

  Salut i molts records

  Gali
  http://malviatge.blogspot.com

  ResponElimina
 2. Gràcies company!!
  Sou la gent que treballeu la terra qui millor enten aquest apunt en el meu blog.
  Una abraçada!!!!

  ResponElimina
 3. Quan he començat a llegir el post m'he dit... Parlaré de la part humana del "terroir", però a mida que avançava he vist que jo ho comentaves.

  Res... que volia dir que estic totalment d'acord amb tal com presentes el concepte terroir.

  salut!

  ResponElimina
 4. Sé que en aquest aspecte estem força d'acord. no esperava sino la teva conformitat.
  Una forta abraçada!!!

  ResponElimina
 5. Jaume, a veure si t'animes i vens pel Penedès a celebrar les festes de la verema ;-)
  El següent cap de setmana tenim la del meu poble amb el concurs de tastavins (i copes riedel, oju ... jejejeje)
  Una abraçada

  Gali
  http://malviatge.blogspot.com

  ResponElimina

 
Wine Blogger