dissabte, 11 de novembre del 2017

Exposició d'aquarel·les de Juan Luis Quintana

El pintor Juan Luis Quintana, afincat des de fa uns anys a Marçà i que desenvolupa part de la seva carrera als Estats Units, aquests dies exposa les seves aquarel·les sobre els pobles del Priorat a Clos Figueres.


L'autor, amb una amplia trajectoria tant a nivell acadèmic com a nivell profesional, mostra una mirada franca,colorida i de traç segur en uns quadres que mostren la seva mirada a la nostra comarca.


Us recomanem visitar aquesta exposició durant aquest mes.

dijous, 12 d’octubre del 2017

Regrés al futur: Solar Clàssic 2004

Ahir va ser el dia, ahir, com si en un Delorean viatgéssim, vàrem retrobar un dels vins que recordava amb molta estima.


El Solà Clàssic 2004 va ser la primera anyada d'aquest vi de la familia Barceló que des d'un principi van apostar per un Priorat en estil i caràcter més ortodoxe. Garnatxa i Carinyena de vinyes de més de 40 anys sense gens de bóta i amb més d'un any d'ampolla.

Avui és un vi que al obrir-lo mostra una petita reducció de la Carinyena, però amb fruita i mineralitat, amb la subtilesa i la saviduria d'un senyor gran, plè de saviesa. Però la boca és molt fresca, lleugera i estructurada a la vegada, amb tanins molt afinat i amb nervi, amb una juventut que podria sorprendre a qualsevol que no conegui la força de la nostra terra.

Felicitats Teresa i Toni!! Un vinàs!!!

dissabte, 7 d’octubre del 2017

Genesi Selecció 2015

No fallen! Les vinyes velles de la familia Vernet-Muntaner a la Rompuda tornen a regalar-nos garnatxes i carinyenes úniques.


Fruita, amb petites reduccions que desapareixen molt ràpidament, aquest vell amic se'ns presenta en una anyada 2015 molt fresca, especiada, floral, plantes mediterranees com el romer o el timó i una mica de carmel.

Suau en boca, té una entrada sedosa, amb una acidesa molt equilibrada i amb un postgust molt llarg, però elegant i rodó, amb un subtil punt amargant típic de garnatxa al final.

Ostres familia, una anyada més, el Genesi és un senyor vi.

dilluns, 2 d’octubre del 2017

Per dignitat: 3 d'Octubre tanquem

Aquests darrers dies, al nostre pais, el Gobierno Español está duent a terme un setge que salta totes les fronteres democràtiques que pensavem que mai més veuriem: Llibertat de premsa, llibertat d'expresió, llibertat de reunió i dret al vot.
En aqueste linia i a conseqüència dels esdeveniments sorgits durant la jornada d’ahir, Bonviure se suma a l’Aturada General que tindrà lloc demà dimarts dia 3 d’Octubre com a expressió del rebuig de les actuacions policials violentes patides ahir diumenge durant la celebració del referèndum.

Los últimos días, en nuestro país, El Gobierno Español lleva a cabo un asedio que sobrepasa todas las fronteras democráticas que pensábamos que nunca más veríamos: Libertad de prensa, libertat de reunión, libertat de expresión y derecho a voto.
En esta linea y a tenr de los acontecimientos durante la jornada de ayer, Bonviure se suma al Paro General que tendrá lugar mañana miércoles 3 de Octubre  como expresión de rechazo a las actuaciones policiales violentas padecidas ayer durante la celebración del referéndum.

dimarts, 19 de setembre del 2017

Ens han tornat a visitar els nostres amics Noruegs

Aquest passat dissabte, un altre any, la Brita i l'Øyvin ens van visitar amb un grup de compatriotes Noruegs.

Vista a Trossos del Priorat

Aquest cop no es tractava d'un grup del club "Vin og Venn" que va fundar anys enrera la mateixa Brita, si no d'un dels grups als que organitza el que són més que viatges, experiencies amb un contacte proper amb el territori.

Com sempre, un plaer gaudir de la companyia d'aquests dos amics amb els que compartim vi i amistat, i aquesta vegada el programa va ser el següent:


  • Visita i tasts als cellers:
    • Celler Cal Batllet amb tast dels següents vins:
      • Diatra
      • Llum d'Alena
      • 5 Partides
    • Celler Balaguer i Cabré amb tast dels següents vins:
      • Lluna Vella
      • Ruella
      • La Guinardera
      • Cercol Daurat
    • Trossos del Priorat amb tast dels següents vins:
      • Abracadabra
      • Lo Petit de la Casa
      • Lo Mon
  • Dinar al restaurant Els Tallers de Siurana
Com sempre, el dinar que ens van preparar el Pau i el seu equip va ser increible, i la festa ja va començar al jardí, amb uns snacks que eren premonició d'un àpat extraordinari, i que vàrem maridar amb:
  • Les Brugueres de La Conreria de Escaladei
  • Sant Jeroni Rosat de Celler l'Abadia
Després, ja a la sala:

"Foie mi-cuit en garnatxa amb bolets caramelitzats en el seu most"  i "Patata farcida de bolonyesa tai de Llamàntol i aire de citronela" que vàrem acompanyar del blanc de garnatxa  Endivinalla de Celler Aixal'a Alcait

Per continuar:

"Turbot farcit de ceba, trompetas de la mort i pinyons amb maionesa de miso" amb L'Espill de Celler Cecilio

Un plat de carn:

"Garrí confitat cruixent i melós amb saltat de carbasa al jengibre" acompanyat per la garnatxa vella del Desnivell de Blai Ferrer Just

I la zona dolça:

"Texturas de fruits secs i escuma de cacao" amb el Dolç de'n Piqué de Gratavinum

Tusen takk venner!

     
   

   


divendres, 1 de setembre del 2017

Obertes les inscripcions a La 13 graus i mig

Avui s'han obert les inscripcions de la 4ª edició de la cursa de muntanya La 13 Graus i Mig que es celebra a Gratallops cada any en temps de verema des de fa quatre anys, i aquest any tindrà lloc el proper 8 d'Octubre. Al igual que en la passada edició, també hi haurà caminada no competitiva i obviament el vermut final de germanor que fa d'aquesta cita esportiva una trobada d'amics en un entorn inoblidable.

Corriol.

Per primera vegada es repeteix el traçat de l'any anterior, omb l'objectiu de els participant que any rere any prenen part, tinguin un temps de referència, i com l'any anterior, un dels abituallaments serà a la vila de Bellmunt del Priorat. El traçat és bastant tècnic, amb corriols en gran part i trams de camí de carro, i amb una longitud d'uns 15 km.

Sortida a la Plaça del Piró de Gratallops

Com no podia ser d'altra manera, Bonviure col·labora amb aquesta festa de l'esport, l'entorn i l'amistat.

Corriol

Us esperem a Gratallops el 8 d'Octubre. Salut i Muntanya!!!

dijous, 31 d’agost del 2017

Vessants 2009: Seriositat ben entesa

Els Cellers Capafons-Ossó són dels grans cellers de la nostra zona, i avui us vull parlar d'un dels vins que sense ser primera espasa del celler de Montsant, podeia ser-ho de molts cellers d'aquí i d'arreu.


El Vessants 2009 és, com bé sent, un vi complexe, amb un nas que si bé d'entrada està una mica tancat, al que fa una mica de gimnasia comença a mostrar una fruita madura, salinitat, herbes aromàtiques i petits tocs metàlics. Camina, i a mida que camina la seriositat inicial es despentina i bé el Rock & Roll. Cada cop més matisos, més petits descobriments que fan d'aquest vi un juguet de sobretaula.

En tast és d'entrada amplia, fresc, amb una acidesa molt ben integrada que el fan molt llèpol. no es tracta d'un vi molt llarg, però t'omple i amb una ampola no n'hi ha prou.

dimecres, 30 d’agost del 2017

Va de Bòlid negre

NOTA: Aquest tast ha estat fet "en premieur", doncs el vi portava un mes embotellat, i segur que si surt al mercat a l'Octubre estarà molt més afinat.


Avui tastem el negre de Va de Bòlid. Un vi amb Garnatxa i Carinyena, amb una ínfima part de Cabernet Sauvignon, que ha passat 12 mesos en bòtes de roure frncès usades.

En nas li costa una mica obrir-se, segurament degut al poc temps que porta embotellat, però després apareix fruita fresca, violetes i un fons que ens acompanya sense fer massa soroll de la fusta en la que s'ha denvellit. 

La boca, per a mi és el millor, amb molta fruita, finor i acidesa.

Un vi per prendre amb una pasta fresca, amb amanides o perqué no, amb una mica de peix o marisc i a uns 14º de temperatura.

dimarts, 29 d’agost del 2017

L'atac del costat fosc de la força


Molts de vosaltres coneixeu el Destrankis del Celler Aixalà Alcait, un vi ecològic amb un 80% de Garnatxa i un 20% de Carinyena, però avui us vull parlar de la seva antítesi, el seu germà del "costat fosc de la força": Destrankis 2015 No Ecològic.

Aquest vi s'elabora de la franja de protecció que el Jordi estableix amb algun dels seus veins que no treballen en Ecològic, i per garantir la sanitat dels vins que sí que surten amb el segell del CCPAE. Parlem d'un vi amb un 80% de Carinyena i un 20% de Garnatxa, i que tanmbé ha estat envellit en bòtes de roure francès durant 12 mesos.

Nas que ens marca fruita fresca i flors, amb un cert toc alcohòlic, però que no molesta. Matisos subtils de vainilla i torrats de la criança, però en cap moment parlariem d'un vi amb fusta. 

Però la sorpresa arriba en boca, amb una entrada molt fresca, amb tanins poc marcats i sense puntes. sorprent la lleugeresa i no és un vi de gran longitud, un vi d'estiu sense cap mena de dubte, o per aquells que vulguin atançar-se al Priorat des d'una vessant diferent.

Nomès 700 ampolles, haurem de córrer!!

dilluns, 28 d’agost del 2017

Va de bòlid: Un blanc diferent amb Xenín Blanc

NOTA: Aquest tast ha estat fet "en premieur", doncs el vi portava un mes embotellat, i segur que si surt al mercat a l'Octubre estarà molt més afinat.





Ens agrada trobar altres interpretacions d'aquest troset de Catalunya anomenat Priorat, i avui, aquest apunt va justament d'això.

Visualment ja és un impacte pel seu color blanc ataronjat, el que ens parla d'un certa oxidació, però que no trobarem després en la part aromàtica i gustativa.

Molt aromàtic, amb albercoc, pera madura, flors i plantes aromàtiques com el romé o el timó. 

Més fresc que l'anyada anterior, amb una entrada ampla en boca, bellutat, però amb lleugeresa, frescor, un cert punt salí. Domina l'albercoc en almibar, un cert component cítric i amb certs matissos làctics.

Felicitats Cristian!!!



diumenge, 27 d’agost del 2017

Verema en marxa

La verema ja ha començat en els cellers i varietats més primerencs de la DOQ Priorat. I aquest any ha estat una mica abans que en  altres anys, o aquesta és la impressió que en tenen  un considerable grup de productors. 

És evident que hi ha un canvi en els temps de verema que s'ha accentualitzat els darrers anys, però quan engegem la verema?, o , cap on va la viticultura?, són debats que s'han d'emprendre amb més rigor científic del que normalment s'aborda.

Deixant de banda la part més tècnica, el que és realment interessant en aquesta època, es atançar l'orella a qualsevol de les converses que tenen els pagesos al bar, a la plaça o al carrer, i en les que el temps i la maduració s'emporten la palma. Un ambient que juntament amb l'olor a raïm i brisa de la verema són part de l'essència de qualsevol població vitivinícola.

Bona verema a tothom!!!!

diumenge, 13 d’agost del 2017

S'avaça la verema?

Continuament sentim i veiem en els diferents mitjans de comunicació noticies que informen sobre com la verema any rere any s'avança. 

Aquest mateix debat es freqüent entre els productors, i un mes enrera, un productor d'aqui ja em comentava que la verema anava entre 2 i 3 setmanes avançada. Tant aviat ja ho sabeu? A mi em costa parlar de quan veremaré quan estem a mitjans d'Agost, i en pocs dies poden baixar les temperatures i relentir-se el procés de maduració, quan poden arribar pluges o pujades de temperatures.

Es indiscutible que hi ha una afectació del canvi climàtic en els "tempos" de la vinya, però amb una mostra tant esqueta no podem generalitzar. Necessitem una mostra d'una colla d'anys i analitzar quan s'ha collit, les temperatures i les pluges.

En el cas del nostre celler la verema va començar els següents dies les darreres anyades:
  • 23/09/11: Any extremadament sec i càlid
  • 02/10/12: Any extremadament sec i càlid
  • 05/10/13: Any més pemperat que els doc anterios, encara que sec.
  • 22/09/14: Anytemperat i amb pluges dins de la regularitat.
  • 16/09/15: Any amb exés d'humitat i temperatures altes.
  • 02/10/16: any temperat i molt sec
Un altra pregunta comú entre els nostres visitants és si aquesta serà una bona collita. Doncs no ho sabem, o si més no nosaltres. Podriem fer com un conegut celler francés que cada anyada és l'anyada del segle, però honestament, no crec en millors i pitjors anyades i no puc dir abans de tenir el raïm al celler com serà la collita.

Paciència, tot arriba!

dijous, 10 d’agost del 2017

Provincianisme?

El passat Desembre de 2016, Luís Gutierrez, l'actual tastador per WinesAdvocated, la llista de Robert Parker, deia "El nacionalisme aïlla la gent del que passa a la resta del món"i titllava de provinciana la tendència actual a omplir les cartes de vins catalans a Catalunya.

Deixant de banda que aquesta afirmació entenc que és desafortunada, suposo que per desconeixement de la realitat, sembla que no erem tant provincians. analitzant el consum de vi a Catalunya, i observant que es cosumeix més vi català que fa uns anys, també es veritat que el públic català es molt obert a vins d'altres zones, i som una de les zones on es consumeix més vi Espanyol, tot i tenir 11 + 1 denominacions d'Origen.

Però aquesta setmana el senyor Federico Óldenburg, un dels principals referents dels mitjans de Madrid, es sorprèn que els cellers catalans tinguin dificultats per distribuir els seus productes a causa del seu origen. a Vadevi declara que:"Considero tremendament injust, absurd i perjudicial -per al conjunt del sector vinícola espanyol- el que està succeint amb els vins catalans a Madrid i a d'altres regions d'aquest malmès país anomenat Espanya". al mateix temps parla d'un "silenciat boicot als productes catalans que està tenint lloc a Madrid".

Ja haviem sentit a parlar del boicot al CAVA, i molts consumidors amb aquest criteri van comprar caves presumptament elaborats a altres zones d'Espanya que en realitat eren cava en punta d'origen català, però "ojos que no ven, corazón que no siente". Aquesta mena de boicots de "pa sucat amb oli" han aconseguit que el productor català s'hagi alliberat d'aquest mercat captiu, i molts cellers de la nostra zona no venen a la resta de l'Estat, i entre l'exportació i el mercat català ho absorveixen tot.

Bé, bajanades!!! els que bebem vi de debò no estem per aquestes rucades, i darrerament he begut, Verdejo, Pietro Picudo, Albariño, Graciano, Bobal,.. i no, no eren catalans, però eren prou bons. Així que alcem la copa per aquesta pobra gent que van amb aquestes miseries!!!!

dijous, 27 de juliol del 2017

Ja el tenim aquí: Rural

Finalment, i després de molta espera, ens acaba d'arribar el còmic Rural del dibuixant i amic Étienne Devodeau. Molts de vosaltres ja el coneixeu pel còmic Los Ignorantes, del que hem parlat en altres ocasions, però aquest altre còmic és apassionant.


La lluita d'una comunitat agrícola, on pagesos que produeixen productes ecològics s'enfronten a la contrucció d'una autopista. Una aventura intens on l'autor va conviure amb aquests personatges i va saber plasmar el patiment d'un poble que veu com s'atenta contra el seu modus vivendi.

No us el podeu deixar perdre!!!

dissabte, 24 de juny del 2017

Eva a Pradell de la Teixeta

Aquest proper cap de setmana del 30 de Juny al 2 de Juliol, el Festival En Veu Alta en el seu format de 3 dies arriba, com ho fa des del 2009, a Pradell de la Teixeta.

Espectacles en petit format, en emplassaments escènics fora de lo comú, i que basen la seva força en el poder dels narradors, dels poetes, rapsodes, cantautors, etc.

Una oportunitat única d'acostar-se a la cultura, a obres i autors que normalment no troben patrocinadors, doncs són de minories. Aquí us deixem el programa:


No us podeu perdre aquesta oportunitat, que a més és de franc.

diumenge, 11 de juny del 2017

La Cata de Roald Dahl

Aquest setmana passada, la meva germana Neus va regalar-me el conte "La Cata" de Roald Dalh, una edició il·lustrada per l'Iban Barrenetxea i traduida per l'Íñigo Jáuregui de l'editorial Nordica Libros.

Portada del d'aquesta edició

De lectura fàcil i de missatge clar i directe, ridiculitzant la pompa que en molts casos envolta el món de vi, em va recordar que l'havia vist a la tele feia uns anys dins de la série Relatos Inesperados:


dijous, 8 de juny del 2017

Alegria 2010: El Priorat de Bernard Magrez

Es trobem davant un vi de cupatge clèssic Priorat amb Syrah, Merlot, Garnatxa i Carinyena. El primer atac ens diu Garnatxa, però diferent, es nota una òptica francesa que descobreix des d'un prisma diferent la nostra comarca.



Lleuger en boca, llarg però amb uns tanins fins i molt ben integrats, podriem parlar d'un Burdeos a la Prioratina, o d'un Priorat a la Bordalesa. A mesura que passa l'estona el Syrah i el Merlot comencen a reivindicar-se, però sempre resta aquest segon plà que ens porta de tornada al Priorat.

Molt recomanable per obrir la ment i entendre que la DOQ Priorat no és monolítica.

dimecres, 7 de juny del 2017

El vi que es menja


Avui el Forn del Pi de Gratallops ha possat a la venda la primera fornada del seu nou Pa de Vi. Ens agrada que iniciatives com aquesta facin més quotidià el que és el cor de la nostra comarca, i que el vi a taula aparegui en més d'un format.

Es tracta d'una base de pa blanc on el vi s'ntegra durant el procés d'elaboració. Fi de gust, flonjo i amb un subtil gust a vi que s'integra d'una manera elegant i que pot estar molt bé per acompanyar un tast, per acompanyar un formatges o una mantega amb melmelades.

Aquesta iniciativa em recorda el Gelat de Vi que elabora des de fa uns anys el nostre amic Paco de la Gelateria La Ibense de Falset.

Bravo!!!

diumenge, 7 de maig del 2017

Vive la France?

Avui ens hem de felicitar, però amb la boca petita. El feixismne que amenaçava França ha estat derrotat a les urnes i la dreta populista de Macron ha guanyat es eleccions presidencials. Així que no se si ens hem de felicitar que un dels bressols de la democràcia a Europa hagi hagut de triar entre la dreta i l'extrema dreta.

De tota manera, per celebrar que els francesos ha aparcat momentaniament el feixisme he tastat un vi francès de Beaujolais, un vi natural elaborat sota els principis de la biodinàmica pel vigneron Bernard Vallete.


Espectacular, amb 15º d'alcohol però molt integrats, fresc, llarg, elegant en nas i sedós en boca. Fruita fresca amb un fons mineral que et transporta. La Clemence Duriaux de Le Bon Gustave, que va ser qui me'l va regalar, ja em va dir que em sorprendria, però ha superat les espectatives.

Llibertat, Igualtat i Fraternitat!!

dimarts, 2 de maig del 2017

Gratavinum del Coster 2012: Carinyena Immortal

Parlem un petit tresor, amb nomès 500 ampolles de carinyenes velles de coster, on aquest petit celler de Gratallops ha volgut fer un tribut a les carinyenes d'abans, on com deia la gent gran per referir-se a temps llunyans, "d'antes".


Feia temps que una carinyena no em colpejava com ho ha fet aquesta, amb força, però a la vegada, com aquells mastegots de les películes d'Ava Gathner, amb gunats llargs i amb molta, molta elegància.

Nas molt madur, quasi compotat, però gens passat ni pesat, amb un alcohol que quasi no es percep en la fase olfactiva. Violetes, plantes fonoll, orellanes, nadius, granit, molta mineralitat... quanta complexitat. La fusta acaricia l'ànima d'aquest vi d'una manera elegant i en nas nomès destaquen alguns tocs fumats i especiats.

La boca té una entrada fresca, linial, amb un lleugeresa, però persistent en el postgust. Dolç en equilibri, amb uns tanins encara una mica secants i una acidesa que ens parla d'una llarga vida.

Felicitats per aquesta meravella!!!

diumenge, 23 d’abril del 2017

La Cooperativa fa 100 anys!

Aquest any és el 100 aniversari de la Cooperativa de Gratallops, al 2018 se celebraran deu anys de la fusió de les cooperatives dels quatre pobles, (El Lloar, La Vilella Alta, La Vilella Baixa i Gratallops), i al 2019 la Cooperativa de la Vilella Baixa complirà cent anys.


Els actes commemoratius del centenari començaran amb l’elaboració d’un mural de la il·lustradora Marina Capdevila al Celler de Gratallops. També seran una part important les activitats amb l’escola Llicorella del poble, on els alumnes treballaran el cooperativisme i participaran en l’elaboració de l’etiqueta del “vi del centenari”.



El 10 de juny, el celler acollirà l’acte central de celebració i trobada de tots els socis i persones relacionades amb la llarga història de la cooperativa.

A més, està previst incentivar la plantació de varietats autòctones, fer millores a les instal·lacions del celler i introduir novetats en les activitats enoturístiques i l’entorn digital.

Des d'aquest blog, volem felicitar a tots els socis per aquesta efemèride, i més tenint en compte el caràcter vertebrador i social que han tingut i tenen les cooperatives en el nostre pais.

divendres, 21 d’abril del 2017

Arriba el Tastets de Gratallops


Aquest proper 3 de Juny arriba la primera edició del Tastets de Gratallops, el primer tast de vins de Gratallops que organitza l'Ajuntament de la nostra vila, i on hi podreu trobar, si no tots, quasi tots els cellers del poble.

Es tracta de la primera mostra de cellers de Gratallops, amb un aforament limitat i en el que els assistents no tenen limitada la degustació a 4, 5 o 10 vins, podent tastar tots els vins dels cellers participants.

Nomès hi ha aforament per 400 persones, pel que si voleu assistir us haureu de fer via i reserver al correu electrònic tastetsdegratallops@gmail.com.

dijous, 20 d’abril del 2017

El pont de Maig s'enfonsa el Priorat

Com cada any, ja la tenim aquí. Arriba la Fira del Vi de Falset, i amb ella un munt d'activitats que fan que els amants del vi no donguin avast per assistir al màxim de trobades amb vins i viticultors en nomès 3 dies.

A part de l'espai propi de la Fira al davant de la Cooperativa Agrícola de Falset, us recomanem:

DIA 22
DIA 28

DIA 29
DIA 30
Però, sobretot us reconem que us passejeu per la nostra comarca i gaudiu d'un entorn únic.

divendres, 14 d’abril del 2017

Setmana Santa?

Doncs sí, aquí estem, al peu del canó amb una selecció de vins que anem canviant com sempre hem fet. Aquest darrer mes hem introduit 10 nous vins a la nostra oferta i continuem investigant per descobrir-te cada dia un trocet de Priorat o de Montsant.

Vins de petits productos, de proximitat, ecològics, de produccions molt limitades, vins que tenen ànima i que esperen que els descobreixis.

Aquesta Setmana Santa estem oberts tots els dies amb vins oberts per ajudar-nos a recomanar-te el vi que millor s'escau al teu gust. 

divendres, 31 de març del 2017

Jornadas Comiqueras: Còmics, Solidaritat i vins

Com l'any passat, en col·laboració amb SD Distribuciones hem organitzat un tast de còmics amb vins, que aquest any va ser amb els autors:  Thierry Gioux, Frédéric Genêt i Jigounov.

Foto cedida per Las Jornadas Comiqueras

Però els que em coneixeu ja sabeu que sóc molt matiner, i vaig aprofitar que havia arribat una hora i mitja abans per assistir a la presentació del còmic "Vidas ocupadas" del dibuixant José Pablo Garcíafruit d'un encàrrec ONG "Acción contra el hambre". Espectacular narració del que està passant a Palestina fruit d'na visita intensíva de 10 dies amb la gent d'aquesta organització. Un còmic que podriem considerar periodisme gràfic, però que fuig del dramatisme.

Foto cedida per Las Jornadas Comiqueras

Per acabar, tast amb sessió de firmes dels autors i tast dels vins Trepat 2015 de Carles Andreu que haviem armonitzat amb Alpha, del dibuixant Jigounov, Clònic Àmfora 2015 del Celler Cedó Anguera armonitzat amb Houteville House de Thierry Gioux i Lluna Vella 2013 del Celler Balaguer i Cabré que va ser el company de viatge de Samurai del dibuixant Frédéric Genê-

Foto cedida per Las Jornadas Comiqueras

Moltes gràcies a tots, i especialment a FNAC, SD Distribuciones, els autors i altres que heu fet possible un tast inoblidable.

dijous, 30 de març del 2017

Parlant de blancs

Aquest dijous hem estat convidats a Radio Desvern per parlar dels blancs del Priorat amb la Sommelier i bona amiga Astrid Goldstein del Celler de Can Mata i el President de L'Ateneu de Sant Just Desvern.

Foto de l'Astrid Goldstein

Hem tastat Lo Coster Blanc del Celler Sangenís i Vaqué de Porrera, un vi amb estructura, plantes mediterrànies, i ens ha permès explicar aquest moviment que ja fa uns anys que va començar a la nostra DOQ i que dia a dia es va fent lloc en el mercat.

Us deixo aquest link a l'audio del programa Justa la Fusta i podeu escoltar-nos la darrera hora del mateix:

diumenge, 5 de febrer del 2017

Marxa pagesa

Fa una setmana la pagesia catalana es va movilitzar en una Marxa Pagesa sense precedents amb una tractorada que amb origen en diferents punts del territori tenia el seu final a la Plaça Espanya de Barcelona.


Però, qué fa un sector com el pagès estigui dispossat a lluitar contra les inclemències del temps manifestant-se d'aquesta manera?

El sector primari català es sent maltractat, menystingut i oblidat, i el que és un dels motors econòmics del país està sempre a la cua d'inversions i d'atenció per part de les polítiques dels diferents governs. Però, centrem-nos en el que es demanava:


El pagès no és nomès un productor, no nomès es qui pot garantir un producte de qualitat i de proximitat. el pagès és qui té cura de l'entorn, qui cuida el patrimoni paisagístic i biològic del nostre país, i a la vegada, l'existència de pagesia contribueix a una distribució més equilibrada del territoti.


De la mateixa manera que la indústria té els seus interlocutors, la pagesia també disposa de representants amb qui s'han de pactar i planificar les polítiques que ens afecten, sigui directa o indirectament.


L'existència d'oligopolis que marquen preus i controlen el mercat, afecta al productor, però també al consumidor, que moltes vegades compra producte produit en condicions que no són les d'aquí, en quant a respecte a la nosmativa Europea, i que s'introdueix per alterar els preus de mercat, o paga preus desorbitat per producte que es paga a baix preu al pagès.


Invertir en polítiques de desenvolupament rural no és llençar els diners, l'enderreriment en els cobraments de les compensacions per agricultura ecològica, les retallades en ajuts a zones de muntanya, la manca d'inverció en infrastructures, palesa lcarament en comarques com el Priorat, on la carretera Falset-Gratallops-La Vilella Baixa te ina inversión de vergonya en els darrers 30 anys, on les caigudes de tensió elèctrica són constants tot i estar propers a dues centrals nuclears, on els serveis de telefonia són de vergonya,..


El pagès estima el seu entorn, però la proliferació de fauna que malmet els nostres conreus, sense una legistació adequada i actualitzada de caça, o la reintroducció d'algunes espècies sense un plà adequat de control i concens amb els qui habitem i vertebrem el territori no poden seguir.


Des de la pagesia reclama que entre tots fem una normativa clara que ajudi a mantenir i millorar aquest sector, fent un desenvolupament sostenible i planificat.

Val la pena que tots plegats ens plantegem quin futur volem!

dimarts, 31 de gener del 2017

Arriba una nova edició de l'Espai del Vi Català

Imatge de Espai del Vi Català

Entre les moltes iniciatives que hi ha en aquest país nostre per fer activisme del vi, des de fa un temps existeix l'Espai del Vi Català, una idea diferent de la que avui volem parlar-ne amb el seu ideòleg i promotor, el Miguel Figini.

Així, avui, us oferim a mode d'entrevista aquesta trobada amb el Miguel Figini:

Parla’m una mica de tu. Qui és el Miguel Figini?

Sóc un apassionat que treballa para a donar a conèixer el paisatge de la vinya i el vi de Catalunya, les seves gents i les seves històries, ja que per desgràcia els mateixos Catalans la desconeixem

Com va sorgir la idea de fer una escola del vi català?


Amb 65.000 hectàrees de vinya, 25.000 famílies que la conreen, poc menys de 800 cellers, 11 denominacions d'origen, més del 95% de la producció del Cava, i multitud de vins premiats a l'estranger, com s'explica que avui dia només sigui el 33% l'oferta de vins els nostres en bars i restaurants. 
Aquí hi ha una anomalia de mercat que ens dóna raons per corregir i per fer-ho hem de formar "un exèrcit" de prescriptores de vi Català que portin el missatge a totes parts.
El més significatiu és que ens hem constituït en una cooperativa de treballadors per sumar forces en l'impuls i la gestió d'aquest projecte que perquè triomfi en la seva essència deu ser necessàriament col·lectiu

A qui va dirigit?

A afeccionats i professionals que estimin la seva terra i les seves gents, que vulguin formar-se en profunditat i en poc temps, i que comparteixin la visió que hem de tenir a Catalunya una major oferta dels nostres productes de proximitat en bars i restaurants

No és la primera edició. Quina impressió tens de les edicions anteriors?

Hem acabat recentment la tercera edició del Curs, i per a aquest nou any tenim previst fer 5 cursos en total oferint per primera vegada un a Tarragona i un altre a Girona, a més dels tres de Barcelona
I com tenim ja una bona quantitat de ex-alumnes, els hem preparat més continguts perquè puguin seguir aprofundint en diversos temes.
Cal destacar aquì, el Curs de Viticultura de la Vinya Catalana que farà Blanca Ozcáriz amb estades a la vinya, i els dos Tallers de formació de prescriptores en Embotits i Formatges de Catalunya que també són d'una qualitat i riquesa extraordinària, a més de donar-nos un bon coneixement per fer tastos de difusió amb bons maridatges culturals Anna Maseu i Ramon Roset son el professors encarregats d’aquest tallers, dos especialistes amb molta reputació.

Imatge de Espai del Vi Català

Amb quins col·laboradors compteu per aquesta edició?

Crec que el gran secret de l'èxit del Espai del Vi Català, és que compta amb una plantilla de professors excepcionals, els veritables "actors i actrius" del vi Català, que expliquen la seva visió i la seva experiència, i utilitzen, per il·lustrar els continguts, el tast de vins com a exemples del que ens exposen.
És un privilegi que gent tan significada ens recolzi en aquest projecte amb els seus coneixements i la seva passió.
Això diu molt de la seva generositat i dedicació per fer del vi català un referent mundial.

Com veus el moment del vi de les nostres DO’s?

Les nostres D.O.s tenen encara per davant un treball molt intens per completar, per donar-li una major personalitat pròpia a les seves propostes i per ajudar més als seus cellers associats a créixer i aconseguir millors resultats.
Crec que hi ha progressos significatius en moltes d'elles, buscant diferenciadors genuïns com certes varietats de raïms insígnies, o l'augment de les activitats de promoció del col·lectiu al nostre principal mercat local que és la ciutat de Barcelona.
Sóc optimista respecte al futur immediat de les nostres Denominacions d'Origen

Per acabar, on i en quines dates tindran lloc les classes?
Las datas d’inici dels propers Cursos De Prescriptors de Vi Català, son el 25 de Febrer a Barcelona i el 4 de Marça a Tarragona. I el Curs de Viticultura començara també el 4 de Març.

Crec que el millor es anar a la nostra web per tenir tots els detalls www.espaidelvicatala.cat o enviar un mail a info@espaidelvicatala.cat

Moltes gràcies i ens veiem ben aviat!!

divendres, 27 de gener del 2017

Volem dir Carinyena

Segur que haureu vist més d'un cop que en vins del Priorat o del Montsant on s'anomenen les varietats amb les que estan elaborats, i a part de la Garnatxa, apareix les paraules Samsó o Carignan, i això és degut a que el que conté el vi és Carinyena, i per un tema purament legal, els productors no gosen possar el nom de Carinyena.

I qui és aquest problebla legal? Doncs el problema és que existeix una DO a España anomenada DO Cariñena, i es tem que l'ús del nom Carinyena pugui comportar algun tipus de denúncia per part d'aquesta DO.

Però hi ha base per temer això? Doncs, sí. Les DO's van rebre fa un temps una carta de la DO Cariñena en la que s'advertia que l'ús de la parauna Cariñena en l'etiquetatge dels nostres vins seria objecte de denúncia per part d'aquesta DO Aragonesa.

I qui ens protegeix? Els productors no poden entrar en aquest tipus de guerres, i l'INCAVI i les DO's se'n renten les mans, pel que ens trobem indefensos, i no podem fer servir un mot que és nostre, doncs no diem  Cariñena, diem Carinyena. A més, la DO Cariñena va nèixer el segle passat, i aqui fa segles que diem Carinyena.

diumenge, 22 de gener del 2017

Priorat, el documental

Bé, ja fa uns quants dies que es va projectar a TV3 el documental de David Fernández de Castro: Priorat,


No tenia la intenció de fer cap apunt referent al mateix, però les reaccions que ha provocat en segons quin entorn m'han emprès a fer-ho, i volia donar el meu punt de vista, que segurament no és millor ni pitjor que el de molts dels que opinen, però si que és viscut en primera persona.

L'endemà de la projecció, alguns dels nostres clients de la botiga i algun que altre del celler, així com alguns dels productors de la zona em preguntaven què em va semblar, i en alguns casos incidien en que es va focalitzar molt en aquests personatges que van arribar aquí i van provocar un canvi que ha representat un abans i un després a la nostra comarca, i segurament en els vins de Catalunya en general.

Siguem objectius. Com explico molts cops a les nostres visites, aquests nouvinguts van portar una nova manera d'entendre, de treballar i de vendre el vi, i em sembla que com a retrat d'un moment, és fantàstic i deixant de banda simpaties i antipaties, el documentat és una meravella. 

Sí, no es parla de l'Assumpció Peyra, ni de Masia Barril, ni del treball de les cooperatives, ni de l'Escola d'Enologia Jaume Ciurana, però retrata un moment. Bé, tampoc es parla dels cellers que han nascut després, millors o pitjors, però parlem del que moltes vegades hem anomenat la Iª Revolució del Priorat, i segurament quan parlem de la tornada a les varietats autòctones, de com el Priorat s'ha reinventat en l'estudi de les diferents viles, en el camí cap a vins més i més lligats al territori, el que anomenem IIª Revolució del Priorat, els personatges seran altres o no.

Nois, ens han fet un reportatge impagable en "Prime Time" a TV3, un documental que és fècilment exportable i que segurament s'endurà més d'un premi en certàmens internacionals. Què us passa? És enveja? És malícia? Lo realment important és que parlen de nosaltres.

Parlem de la realitat? Un parell d'exemples:
  • Dos botigues de la zona metropolitatna de Barcelona em van dir que aquella setmana ho van notar en la venda de tots els vins Priorat.
  • A nosaltres ens han sortit dos tatsts i 4 visites relacionades amb aquest documental.
Felicitats a tot l'equip que l'ha fet possible.

dijous, 12 de gener del 2017

Lafage Nicolas Vinyes Velles

Avui ens en anem cap a la Catalunya Nord, un vi de Côte Catalanes, concretament del Aspres, al peu dels Pirineus i amb uns sòls de llicorell i marbre. Es tracta d'un dels vins de Domaine Lafage, un celler amb 160 ha. però amb una clara vocació d'empresa familiar.


Una Garnatxa de vinyes velles, "Comme il faut". Els seus 15 graus no es noten gracies a l'equilibri i la bona integració de l'acidesa, que el fan a la vegada llèpol.

Aromes a fruita, amb un subtil toc mineral i una elegancia i frescor que ens han encantat,
 
Wine Blogger