Imatge de Espai del Vi Català
Entre les moltes iniciatives que hi ha en aquest país nostre per fer activisme del vi, des de fa un temps existeix l'Espai del Vi Català, una idea diferent de la que avui volem parlar-ne amb el seu ideòleg i promotor, el Miguel Figini.
Així, avui, us oferim a mode d'entrevista aquesta trobada amb el Miguel Figini:
Parla’m una mica de tu. Qui és el Miguel Figini?
Sóc un apassionat que treballa para a donar a conèixer el paisatge de la vinya i el vi de Catalunya, les seves gents i les seves històries, ja que per desgràcia els mateixos Catalans la desconeixem
Com va sorgir la idea de fer una escola del vi català?
Amb 65.000 hectàrees de vinya, 25.000 famílies que la conreen, poc menys de 800 cellers, 11 denominacions d'origen, més del 95% de la producció del Cava, i multitud de vins premiats a l'estranger, com s'explica que avui dia només sigui el 33% l'oferta de vins els nostres en bars i restaurants.
Aquí hi ha una anomalia de mercat que ens dóna raons per corregir i per fer-ho hem de formar "un exèrcit" de prescriptores de vi Català que portin el missatge a totes parts.
El més significatiu és que ens hem constituït en una cooperativa de treballadors per sumar forces en l'impuls i la gestió d'aquest projecte que perquè triomfi en la seva essència deu ser necessàriament col·lectiu
A afeccionats i professionals que estimin la seva terra i les seves gents, que vulguin formar-se en profunditat i en poc temps, i que comparteixin la visió que hem de tenir a Catalunya una major oferta dels nostres productes de proximitat en bars i restaurants
No és la primera edició. Quina impressió tens de les edicions anteriors?
Hem acabat recentment la tercera edició del Curs, i per a aquest nou any tenim previst fer 5 cursos en total oferint per primera vegada un a Tarragona i un altre a Girona, a més dels tres de Barcelona
I com tenim ja una bona quantitat de ex-alumnes, els hem preparat més continguts perquè puguin seguir aprofundint en diversos temes.
Cal destacar aquì, el Curs de Viticultura de la Vinya Catalana que farà Blanca Ozcáriz amb estades a la vinya, i els dos Tallers de formació de prescriptores en Embotits i Formatges de Catalunya que també són d'una qualitat i riquesa extraordinària, a més de donar-nos un bon coneixement per fer tastos de difusió amb bons maridatges culturals Anna Maseu i Ramon Roset son el professors encarregats d’aquest tallers, dos especialistes amb molta reputació.
Imatge de Espai del Vi Català
Amb quins col·laboradors compteu per aquesta edició?
Crec que el gran secret de l'èxit del Espai del Vi Català, és que compta amb una plantilla de professors excepcionals, els veritables "actors i actrius" del vi Català, que expliquen la seva visió i la seva experiència, i utilitzen, per il·lustrar els continguts, el tast de vins com a exemples del que ens exposen.
És un privilegi que gent tan significada ens recolzi en aquest projecte amb els seus coneixements i la seva passió.
Això diu molt de la seva generositat i dedicació per fer del vi català un referent mundial.
Com veus el moment del vi de les nostres DO’s?
Les nostres D.O.s tenen encara per davant un treball molt intens per completar, per donar-li una major personalitat pròpia a les seves propostes i per ajudar més als seus cellers associats a créixer i aconseguir millors resultats.
Crec que hi ha progressos significatius en moltes d'elles, buscant diferenciadors genuïns com certes varietats de raïms insígnies, o l'augment de les activitats de promoció del col·lectiu al nostre principal mercat local que és la ciutat de Barcelona.
Sóc optimista respecte al futur immediat de les nostres Denominacions d'OrigenPer acabar, on i en quines dates tindran lloc les classes?
Las datas d’inici dels propers Cursos De Prescriptors de Vi Català, son el 25 de Febrer a Barcelona i el 4 de Marça a Tarragona. I el Curs de Viticultura començara també el 4 de Març.
Crec que el millor es anar a la nostra web per tenir tots els detalls www.espaidelvicatala.cat o enviar un mail a info@espaidelvicatala.cat
Moltes gràcies i ens veiem ben aviat!!
Gràcies Jaume pel teu article!!
ResponEliminaMiguel Figini
Gràcies a vosaltres per la tasca de difusió que feu.
ResponEliminaSalut i vi!!!