La DOQ Priorat torna a analitzar-se i reinventar-se. Primer va ser l'aparición dels nous vins Priorat, impulsada per gent com René Barbier, Álvaro Palacios i Josep Lluis Pérez, entre d'altres. Aquest nous Priorats van resituar els vins del Priorat en el mapa mundial de les grans zones vitivinícoles.
Més tard, amb el pas de Denominació d'Origen a Denominació d'Origen Qualificada, es va voler augmentar el control sobre la qualitat dels vins de la zona, pasan a ser la segona DOQ de l'Estat.
Fa dues collites, Clos Mogador treia el primer "Ví de Finca" de l'Estat, el que encara dona una volta de tomb més a l'aposta per la Qualitat i el Terroir. Un "Vi de Finca" és un vi que cumpleix amb els següents requisits:
1)Pertany a una DOQ.
2)Tota la verema ha de ser de la mateixa finca o conjunt de finques contigües.
3)Rendiment màxim admès un 15% inferior al màxim que estableix la DOQ.
4)Tota la criança s'ha de fer en botes de 330 l o inferior capacitat.
5)Els vins de finca es sotmeten al control de la DOQ, INCAVI i la UE.
6)Tast específic pel comité de tast de la DOQ, amb un mínim de qualificació més alt que un vi DOQ Priorat.
Ara fa tot just un mes, es va aprovar el reglament que regularà els "Vins de Vila". Tenint en compte, justament, les característiques dels sòls, les condicions climàtiques i les característiques enològiques, s'han creat dotze subzones dins del territori de la DOQ Priorat: Vila de Bellmunt, d'Scaladei, de Gratallops, del Lloar, de Morera, de Poboleda, de Porrera, de Torroja, de Vilella Alta, de Vilella Baixa, Vila del Terme de Falset i Vila del Terme del Molar. D'aquesta manera els "Vins de Vila" hauran de cumplir amb:
1)Pertany a una DOQ.
2)Tota la verema ha de ser de finques del mateix poble.
3)Els "Vins de Vila" es sotmeten al control de la DOQ i INCAVI.
4)Tast específic pel comité de tast de la DOQ, amb un mínim de qualificació més alt que un vi DOQ Priorat, però inferior al demanat pels "Vins de Finca".
Els Francesos ens duen molts anys d'avantatja, i tot just ahir, estava parlant amb un productor de "Châteauneuf-du-Pape", i em va admetre que era lògic, i que l'aposta pel Terroir que fa el Priorat és l'aposta pel mateix Priorat. Veurem si el temps ens dona la raó.