divendres, 27 de gener del 2017

Volem dir Carinyena

Segur que haureu vist més d'un cop que en vins del Priorat o del Montsant on s'anomenen les varietats amb les que estan elaborats, i a part de la Garnatxa, apareix les paraules Samsó o Carignan, i això és degut a que el que conté el vi és Carinyena, i per un tema purament legal, els productors no gosen possar el nom de Carinyena.

I qui és aquest problebla legal? Doncs el problema és que existeix una DO a España anomenada DO Cariñena, i es tem que l'ús del nom Carinyena pugui comportar algun tipus de denúncia per part d'aquesta DO.

Però hi ha base per temer això? Doncs, sí. Les DO's van rebre fa un temps una carta de la DO Cariñena en la que s'advertia que l'ús de la parauna Cariñena en l'etiquetatge dels nostres vins seria objecte de denúncia per part d'aquesta DO Aragonesa.

I qui ens protegeix? Els productors no poden entrar en aquest tipus de guerres, i l'INCAVI i les DO's se'n renten les mans, pel que ens trobem indefensos, i no podem fer servir un mot que és nostre, doncs no diem  Cariñena, diem Carinyena. A més, la DO Cariñena va nèixer el segle passat, i aqui fa segles que diem Carinyena.

7 comentaris:

  1. Entenc que això és contra la llei de l'UE perqué oficialment els noms dels raïms tenen preferència sobre els noms de les regions.

    L'INCAVI no l'agrada la situació tampoc. A una jornada sobre carinyena en Salvador Puig va donar una denuncia com és una caca amb això.

    Però estic segur que la gent a Espanya diu, "Catalans, porque no escribáis el nombre mas classico, mazuelo?" Uf, una paraula fatal per un raïm tan fi com la carinyena.

    ResponElimina
  2. Hola Miquel,
    És feina de l'INCAVI i de les DO's vetller pels seus associats i "cotitzants". No veig gaira lluita en aquest sentit, i el misstge d'algunes DO's ha estat que fecis el que vulguis, però que ells no es fan responsables.
    Als francesos, que posen Carignan també els denunciaran? Suposo que haurem de ser independents també per això, no?

    ResponElimina
  3. Una mica com si a França prohibissin el nom Chardonnay, xq hi ha un poble amb aquest nom... Un disbarat....

    ResponElimina
  4. A més a la Do Cariñena li diuen crujillón a la varietat que coneixem a Catalunya com a Cariñena. El nom de cariñena per la varietat ho poden utilitzar a Extremadura sense cap problema. Amb els no s'han ficat. Hem tenim referencia de carinyena al segle XVII a Alforja, zona actual de DO Tarragona.

    ResponElimina
  5. Grans comentaris, ja seria hora que es fes justícia i s'apliqués la raó. Quina sort té Cariñena de dir-se igual que aquest raïm que fa tants bons vins. Si ho sabessin aprofitar en treurien més turisme, segur. A més, els perjudicats som tots, catalans i espanyols, que tenim un nom diferent per cada varietat de cada regió i amb tanta diversitat es perd força en el mercat internacional! Carinyena, Samsó, mazuelo...I vés a saber quants mots més!

    ResponElimina
  6. A la illa de Sardenya en diuen carignano, per altra part el samsó és el que a França en diuen cinsaut. Crec que es podria fer posant a l'etiqueta:fet amb raïm de la varietat carinyena.

    ResponElimina

 
Wine Blogger