dilluns, 29 d’octubre del 2012

Productes de Tardor: Els Panellets

Els panellets són un vici! 
Ho sento però és dels postres que em perden, i són una de les tradicions que em recorden l'infància, quan la mare els feia a casa i l'olor invadia tota la casa. 
Recordo com es badaven en coure'ls, i els diferents tipus de panellets: d'ametlla, de codonyat, de pinyons, etc...
És de les postres que val la pena comprar en una bona pastisseria o fer a casa, doncs, també és veritat que hi ha alguns panellets, d'aquests que venen, que són de delicte. En aquest cas, com en tants d'altres, més val poc i bò.

dimarts, 23 d’octubre del 2012

Tast a Aguiló Vinateria amb Raul Bobet


Ahir, un dels nostres amics i proveïdors  Escumosos Aguiló, va organitzar un tast únic a la Vinateria Aguiló. Va ser un tast dels vins de Castell d'Encus, i que va dirigir el mateix Raul Bobet, propietari i ànima d'aquest projecte fruit de l'estima pel territori i de la tossuderia. I dic tossuderia pel fet de voler demostrar que en el nostre país també es poden fer grans vins blancs, i per que, tot i les pedregades, que no cada any pateix, i els porcs seglars i els cabirols, ell tira endavant amb la seva Taleia.
Va ser un tast singular, ple d'informació, de reflexions i del perquè de cada vi. Va ser molt interessant el petit debat relatiu a la Biodinàmica, i en les contradiccions que hi ha en el món del vi quan, per exemple, fem servir sofre, procedent del petroli, o coure, que com a metall noble, queda fixat al terreny, contaminant-lo, com és el cas de les vinyes fraceses.
Els vins:

  • Ekam: Cítric, amb molt bona acidesa. Per a mí, i en això varem coincidir amb el Raul Bobet, es tracta d'un  infanticidi. Aquest vi s'hauria de veure en uns 10 anys, quan trauria més hidrocarburs i matíssos del terreny.
  • Taleia: Aromàtic, de mineralitat més marcada, amb un préssec i pera molt interessants. Glicèric en boca.
  • Acusp: Fresc, un Pinot Noir molt interessant, d'un estil borgonyès, amb fruita fresca, tanins suaus i bona acidéssa. a la contra, va portar un Acusp experimental, amb més estracció, que semblava més un Pinot Noir d'Oregon, més pesat i masculí.
  • Thalarn: Monovarietal de Syrah. Pebre blanc i fruita, per a mi, tot i que a molts els va encantar, el menys atractiu de la vetllada. Penso que és un gran Syrah, però no m'explicava res de nou, potser no el vaig entendre.
  • Quest: Gran vi, amb molta més complexitat que l'anterior, molt més mineral, i on l'ensamblatge de les tres varietats no dona protagonisme a cap d'elles. 
Moltes gràcies Marc i Enric per aquest tast i també al Raul Bobet per la seva paciència i temps.

Formatges

Amb la tardor torna a venir de gust menjar formatges, si és que a l'estiu no en mengeu.
Com cada any, a Bonviure busquem nous formatges, coses especials i úniques que ens portin a aquell indret on s'ha elaborat aquesta menja dels Déus.
Per començar, aquesta setmana hem dut un formatge de llet crua de Navarra, concretament del "Valle del Roncal", però es tracta d'un formatge Roncal atípic, d'una producció de nomes 1500 kg en tot l'any, i que fuig de l'estandardització i uniformitat d'alguns dels formatges d'aquesta zona.
El problema és que n'hi ha molt poc.

Tastos i maridatges

Hi ha una part de la nostra feina que ens agrada molt de fer, i és parlar del territori, dels nostres vins, dels seus productors, i aquest mes d'Octubre ha començat amb una serie de tastos i maridatges pels nostres clients.

Aquest dissabte un tast al Restaurant Piró de quatre vins amb tot un assortiment de tapes i tastets, que representen en bona part la nostra filosofia de compromís amb el territori, tant a nivell enològic, com a nivell gastronòmic i paisatgístic.
  • Petit Genesi 2010 (DO Montsant)
    • Lionesa de rostit de vi ranci Arrels 30 anys
    • Patata emmascarada amb tomaca al pesto
    • Escumes de bacallà
  • La Guinardera 2007 (DOQ Priorat)
    • Flam de bolets
    • Cargols dolços i picants
    • Tripa amb cigrons
  • Les Clivelles de Torroja 2010 (DOQ Priorat)
    • Escudella barrejada
    • Fesols amb xoriç picant
  • Gratavinum 2 Pi R  (DOQ Priorat) 
    • Assortiment de Formatges
Aquest proper diumenge, ens visita un grup al que els hem preparat:
  • Ruta per diferents vinyes de Gratallops per poder explicar a peu de vinya els diferents tipus de plantació, varietats i maneres de portar les vinyes.

  • Visita al Celler Balaguer i Cabré on veurem com treballen els petits cellers de la DOQ Priorat i farem un repàs per la història de la comarca.
  • Tast amb els següents vins DOQ Priorat:
    • Rotllan Torra 2007
    • Argeles 2008
    • Mirador 2009
    • La Guinardera 2007 
    • Les Clivelles de Torroja 2010
  • Dinar al Restaurant Piró 
I la setmana següent un altre dinar de maridatge.

dijous, 18 d’octubre del 2012

Presentació Catavins 2012

Avui he assistit a la presentació de la Cinquena edició del Catavins de Sabadell, que ha tingut lloc a la Casa Duran d'aquesta població.
Després d'una presentació històrica a carreg de l'excel·lentíssim alcalde de Sabadell, i d'una exposició força encertada del periodista i presentador televisiu Marcel Gorgori, ha arribat el plat fort, i el "pagès", tal i com ell s'ha auto-anomenat, Ton Mata de caves Recaredo ens ha explicat qui son  i què fan, tot tastant dos dels seus caves.
Dona gust sentir el que per a mi és un dels grans del món del vi d'aquest país. Can Credo, com anomenen a caves Recaredo a Sant Sadurní d'Anoia va fer una aposta per la qualitat i per una manera de fer molts personal tres generacions enrere. 
El treball comença a la vinya, que ara és tota biodinàmica, i en aquest camp de la biodinàmica, els de caves Recaredo busquen la resposta en l'experiència d'uns quants anys, i en diferents mostres analitzades amb microsopi o amb plaques de coure, un mètode si mes no curiós.
Els caves que hrm tastat:

Recaredo Brut Nature 2003

Bombolla uniforme, molt ben integrada. En nas dominen els tons balsàmics i la fruita madura, amb un toc cítric, amb molt bona acidesa i estructurada.

Recaredo Reserva Particular

Mineral, llarg, fresc i amb molta fruita. Com diria algú que conec, "de genoflexió".

dissabte, 13 d’octubre del 2012

Menjar, medicar-se o perdua de les arrels

Fa temps que volia fer un article sobre un tema que sempre m'ha resultat xocant, i que trobo realment molt preocupant.
D'uns anys ençà, podem trobar productes alimentaris amb propietats com: enriquit amb calci, omega 3, etc...  Davant d'aquests "productes" medico-alimenticis, el primer que ens hem de preguntar és, per exemple, si la llet no té el calci que ha de tenir, i l'han d'enriquir, on és el calci que de per si porta aquesta llet? No serà que, i segurament dic una obvietat, que en aquest sistema productiu que hem construït hem desnaturalitzat els aliments?
Una cosa que també em  xoca és que els productes elaborats sense pesticides, ni adobs sintètics hagin de justificar aquest producte amb un segell CCPAE, i els que es produeixen malmetent la terra i amb tota mena de química circulin amb menys control.
Després del desastre nuclear a Japó, es van augmentar els nivells legals de radioactivitat, per què?
Per altra banda, no li fan cap bé al conreu ecològic casos com el que vaig viure a casa d'una amiga un dia que varem anar-hi a sopar. Aquesta amiga ens va inflar el cap mentre estàvem fent una copa abans del sopar sobre les excel·lències de l'agricultura ecològica, ( cosa en la que estic del tot d'acord), i que ells compraven una cistella que els arribava a casa amb un assortiment de diferents verdures de temporada. Fins aquí tot correcte, però, un pebrot pel fet de ser ecològic no té perque ser disminuit, es pot regar, i el que és més important, es pot collir quan toca. A casa, quan jo era petit, feiem hort, i les albergínies tenien un bon tamany i aspecte, com els pebrots o les tomaques.
Estimem la terra, però respectem al consumidor, siusplau!

dijous, 11 d’octubre del 2012

Vins per a... Ara veurem que pasa

El mes de Febrer vaig fer un apunt referent als vins de la crisi, on feia referencia al moment que vivien els cellers, i on donava una pinzellada als anomenats "vins per a" o marques blanques. 
Aquests anys de prou producció, els "marxants de vi", han pogut aprofitar la situació de crisi per adquirir vins en estoc o excedent de producció per fer-se els seus vins a mida, vins amb l'avantatge que la marca, en la majoria dels casos és del marxant, i que per tant es pot comprar vi a qui calgui per tal de fer un vi que ja té la cadena de distribució muntada, i que ben vestit, es ven i promociona.
Aquest any, fruit de la poca producció, ( ens la majoria de cosos parlem d'una caiguda d'entre el 30 i el 50%), molts d'aquests cellers, que venien vins per fer "vins per a", han tancat files, mirant de produir els seus vins amb el que tenen, i el preu del vi de cara els que volen un "vi per a" esta pujant.
Tots els que em coneixeu sabeu el que penso d'aquest tema, i el cert és que aquest pot ser un any pels cellers amb producció pròpia, un any per els vins de veritat.

dissabte, 6 d’octubre del 2012

Escalfant motors

Encara estem tancats per vacances, però ja falta poc per tornar a obrir les portes, i aquests dies, entre verema, control de fermentacions i altres tasques, hem tingut temps per tastar alguns vins.
Ja tenim ganes de tornar a veure-us, i segur que us sorprendrem amb nous vins, i amb noves idees que estem preparant.
Però, no ho digueu a ningú!!!!!

dimarts, 2 d’octubre del 2012

Signatura de la Carta del Paisatge del Priorat

El castell de Falset acollirà demà, 4 d’octubre, la signatura de la Carta del Paisatge del Priorat. La signatura d’aquest Pacte pel paisatge del Priorat va ser promoguda pel Consell Comarcal del Priorat, i recolzada per la majoria d’ajuntaments de la comarca, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, la Diputació de Tarragona, la DOQ Priorat, la DO Montsant, la DO Siurana, el Parc Natural de la Serra de Montsant, el Consorci de la Serra de Llaberia, l’associació Prioritat, PIMEC Priorat i  més d’un centenar les entitats i particulars que s’han adherit al Pacte pel paisatge i han assumit compromisos concrets. Un fet que evidencia l’ampli consens social que ha aconseguit la Carta del Paisatge, concebut com un document que, malgrat no tenir caràcter normatiu, té com a objectius la protecció, ordenació, millora i valoració dels paisatges de la comarca.
Es tracta d'un pas important a nivell de territori, que suma esforços en el camí per demanar esdevenir patrimoni de la UNECO, a la vegada és tota una declaració d'intencions del que volem ser com a comarca.  
 
Wine Blogger