diumenge, 30 de març del 2014

Vermuts al Bonviure

Aquesta Setmana Santa pots fer el vermut al Bonviure, amb una oferta diferent, que només podràs gaudir els dies 17, 18 i 19 d'Abril, amb tapes diferents cada dia. Tapes elaborades a la cuina del Restaurant Piró i vermuts que no et deixaran indiferent.
Vine a gaudir d'aquesta nova oferta que de ben segur et sorprendrà!!


Torna la Taverna Vi a Crucis al Piró

Aquesta Setmana Santa tornem a fer la Taverna Vi a Crucis al Restaurant Piró


Per gaudir d'una estona agradable, amb vins de la zona i tapes diferents. Ja l'any passat va ser tota una sensació, i donat que molts de vosaltres ens ho heu demanat, aquest Divendres Sant dia 18 d'Abril tornem a mostrar-vos la cara més informal de la nostra cuina.

dimarts, 18 de març del 2014

Nova amenaça impositiva al món del vi

El govern espanyol té sobre la taula un informe d'experts amb propostes de cara a millorar el sistema impositiu espanyol, i entre aquestes mesures figura la possibilitat que es creï un nou impost sobre el vi.
Segurament molts de vosaltres ja ho sabreu, però des de fa un temps, a Catalunya, les DO's i l'INCAVI van crear el Consorci d'Inspecció i Control amb l'objectiu de certificar els cellers de les DO's Catalanes d'acord amb la normativa comunitària, i aquesta certificació té un cost d'uns 800 €/any per celler, cosa que ja representa una càrrega pels petits productors, i un sobre-cost. 

Per altra banda, aquests sobre-costos sempre els acabaran assumint els pagesos, amb la qual cosa encara contribuïm més a la precarietat del sector primari.

En un moment en que som un país que exportem molt d'aquest producte, i que la competència en el mercat mundial és molt gran, sembla que no és gaire bona idea prendre mesures com aquesta. Algú s'imagina Alemanya legislant en contra del sector automobilístic? França legislant contra la pagesia? Estats Units legislant contra l'industria armamentista? Molts cops he sentit enveja dels francesos, gent que a la més mínima que els trepitjen els drets surten al carrer a defensar-se de l'agressió.

diumenge, 16 de març del 2014

Torna el Vermut?

Des de petit l'expressió "anar a fer el vermut" representava no només un àpat lleuger al migdia, abans de dinar, era tot un esdeveniment social, que sovint es feia al bar, amb la família o els amics, i especialment diumenges i dies festius, com per la festa major, on tot això s'amenitzava amb el clàssic "ball de vermut". (Fins hi tot hi ha un toc de gralla que s'anomena "toc de vermut").

Era un costum molt català, que per desgràcia ha anat perdent la seva forma original, i el vermut s'havia anat substituint per la cervesa i begudes sense alcohol, aparcant el sifó amb aquell tall de llimona o taronja, i en alguns casos, substituint les patates de xurrer, olives i escopinyes per tapes o altres tipus d'aperitiu. 

Però ara, de cop, el "vermut" torna a estar de moda, és "hipster", i ja no és a Falset o Reus, on sempre ha estat venerat i no ha perdut mai aquest protagonisme, ara, tota una nova fornada d'establiments d'arreu de Catalunya estan tirant d'aquest concepte tant nostre, i amb ells, comencen a aparèixer nous "vermuts".Als ja clàssics Vermut de Falset, Miró o Yzaguirre, ara se'ls sumen vermuts com els Dos Déus o el Mariol.

Benvinguda Modernitat!!!!

dimecres, 12 de març del 2014

Cellos Mencía 2011: Un petit tresor

Hi ha cops que la casualitat, i la simpatia que genera prendre una copa de vins plegats fa sorgir la màgia, i aquesta setmana m'ha arribat un paquet amb el vi d'un petit productor del Bierzo.

El Cellos Mencía 2011 és un monovarietal d'aquesta varietat amb una producció d'unes 1500 ampolles que provenen d'una vinya de 80 anys a la localitat de Cueto (Lleó).

Tretze mesos de criança per treure el màxim partit a aquesta varietat, que s'expressa amb un color "picota" i aromes a fruita roja i flors. És franc, net i profund, anunciant el que en boca serà sedositat, acidesa equilibrada i tanins dolços i ben domats. No es tracta d'un vi excessivament fresc, i mostra una certa calidesa i un punt amargant que agradarà als amants de garnatxes i mencias.

Felicitats Manuel, i moltes gràcies per aquest present.

dilluns, 10 de març del 2014

dijous, 6 de març del 2014

A Ràdio Sant Just Parlant dels Rancis

Avui hem estat amb la nostra amiga Astrid Goldstein al programa Justa la Fusta de Ràdio Sant Just Desvern parlant de vins rancis. Com sempre, ha estat un plaer compartir temps i vins entre bons amics, a la vegada que fem una mica de cultura sobre els grans vins rancis de Priorat.

Hem tastat l'Arrels 30 anys en directe i hem fet un petit repàs als vins oxidatius, a possibles maridatges i alguna que altra anècdota.

Podeu escoltar-ho els darrers 20 minuts de programa.

dimecres, 5 de març del 2014

La DOQ Priorat estrena pàgina WEB


El Consell Regulador de la DOQ Priorat ha estrenat nova web. Finalment una nova pàgina amb continguts renovats,  que a més es presenta amb un aspecte i tecnologia renovada.

dissabte, 1 de març del 2014

Parker i Arrels del Priorat

Aquest cop, el crític s'ha fixat en un petit celler de Gratallops: Arrels del Priorat.


Però, què és Arrels del Priorat

Doncs, és un celler que va començar a caminar ja fa més de vint anys, de la mà de René Barbier (Clos Mogador) i de Jaume Balaguer (Celler Balaguer i Cabré), amb l'únic objectiu de salvar els grans vins rancis del Priorat, com una mena de tribut als origens de la nostra comarca, i d'aquí el nom d'Arrels del Priorat

És sabuda la tradició en vins oxidatius que hi ha als Països Catalans, i més concretament en aquestes contrades, on els vins rancis de garnatxa negra són l'essència mateixa.


Tot va començar amb la recerca dels millors rancis de la comarca, i després de que algunes cases particulars que encara conservaven la tradició dels rancis, obrissin els seus cellers a Arrels del Priorat, i que aquest en fes una acurada selecció i afinament, el 1998 es van presentar al món aquests vins que conviden a la conversa, l'amistat i la contemplació.

Han estat molts anys de treball silenciós, en que aquest projecte romàntic només era conegut per alguns gurmets i sommeliers valents. Amb la mateixa calma i la saviesa que els anys han donat al vi, les ampolles d'aquest celler s'exposaven a Harrods o a Lafayette, o sortien a la taula d'uns pocs restaurants d'arreu, sense fer soroll.



Ahir, 28 de Febrer de 2014, van sortir les puntuacions de Robert Parker, i aquesta tasca s'ha vist recompensada amb el reconeixement d'un dels personatges amb més pes dins el món del vi, que ha atorgat 100 punts al ranci de Ca les Viudes, un vi amb soleres de més de 100 anys, i amb una producció limitadisima. I no content amb això, els altres dos rancis que ara mateix hi ha al mercat d'aquest celler, Arrles 30 anys i Cal Piró, han obtingut 96 i 93 punts respectivament. 

Però, per què és important aquest fet? Més enllà del prestigi pels vins del celler en qüestió, i més enllà de l'alegria d'aquests dos visionaris que van fer de la seva passió una ONG per salvar els grans vins rancis del Priorat, aquest fet posa en primera línia un patrimoni cultural que fuig de modes i de la precipitació, per parlar-nos de tradició i de calma. 

Heus aquí l'essència de la garnatxa en estat pur, el perfum de les velles vinyes, que ara es veu reconegut.
 
Wine Blogger