divendres, 14 de febrer del 2014

Coneixent els Cellers: Celler Balaguer i Cabré


Avui dediquem aquest espai a parlar del Celler Balaguer i Cabré, un celler amb el que òbviament tenim un lligam molt estret, i pel que intentarem ser el més equànims possible. Les darreres tres generacions, les dues famílies van anar seguint l'evolució de la mes profunda tradició vitivinícola de la terra del Priorat, amb els seus alts i baixos soferts al llarg dels anys. El Jaume Balaguer, des del Restaurant Piró va tenir l'oportunitat de viure en primera persona com el ressorgiment de la nostra comarca feia renàixer aquesta comarca que havia caigut en l'oblit.

Engrescat pel seu amic René, finalment va decidir-se a elaborar vins, però una persona que sempre diu que "el cabernet no em diu res", no podia fer un vi amb aquesta varietat, i va decidir-se a fer vins monovarietals de garnatxa, i on cada vi representés la finca d'on surt. Aquesta aposta va ser tant decidida, que encara a dia d'avui és l'únic celler de la DOQ Priorat que elabora monovarietals de Garnatxa.

Després d'unes primeres anyades elaborades el celler Arrels de Priorat, va arribar el punt de construir instal·lacions pròpies, i el 2009, van restaurar una antiga casa del carrer La Font de Gratallops, conservant l'antic celler, que ara és la sala de bòtes, i a la planta superior, va edificar-se la sala d'elaboració i un espai per fer tasts.


La Guinardera

La Guinardera va ser el primer vi del celler, un vi de garnatxes de la finca del mateix nom que es troba a 250 metres d'alçada i amb orientació sur. El Priorat amb òptica de garnatxa, amb mineralitat i tota la bellesa i diversitat de l'entorn d'on surt.


Lluna Vella

El Mas de Dalt es troba en una de les carenes més altes de la zona, el que li dona una frescor única en els vins de la Vila de Gratallops. Aquest vi és el fruit de les vinyes a 450 metres d'alçada i amb orientació nord-oest. Fruita i amb una mineralitat subtil ens mostra un Priorat diferent, per a molts, desconegut.

Ruella

Aquesta obsessió per reflectir el caràcter de cada fins va donar fruit a l'aparició de la Ruella, una garnatxa que no es produeix totes les anyades, i que només en aquelles collites en que es pensa no s'assoleix aquest objectiu, es treu al mercat. Ruella és com anomenem a les "ruelles" al Priorat, i és aquest punt floral el que va inspirar-ne el nom.

Cèrcol Daurat

Cèrcol és la darrera creació del celler, que sortirà al mercat en unes poques setmanes, i que representa la tradició, un homenatge a l'antic Priorat, on la garnatxa s'expresa en tota la seva amplitud. Aquest vi, del que nomès s'han produit 1500 ampolles de l'anyada 2010, no es produirà totes les anyades, i nomès sortirà al mercat en anyades especials.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Wine Blogger