divendres, 7 de febrer del 2014

Coneixent els Cellers: Álvaro Palacios


Aquest dijous, mentre feia unes visites a Barcelona vaig trobar-me amb l'Álvaro Palacios, un dels valors d'aquesta comarca, i que tinc la sort de conèixer prou bé.


Sembla que era ahir quan l'Álvaro i el Joan Asens, ( l'enòleg amb el que va treballar fins fa uns pocs anys), venien al restaurant a demanar-nos ous per poder clarificar aquelles primeres Terrasses que van sortir del primer celler on s'elaboraven els vins d'aquest mestre del vi, i que en l'actualitat és el celler Clos i Terrasses d'Espanya. L'Álvaro és una persona que a part de fer grans vins, té quelcom que enganxa, una energia que engresca i que també trobem en cadascun dels seus vins.

La bodega actual és un espai molt més ampli, amb unes condicions ideals per treballar i on l'actual enòleg, l'Oriol, continua la màgia que comença a les vinyes. Un celler on després d'un plantejament inicial compartit amb altres cellers del pioners del ressorgiment Prioratí, poc a poc es va anar marcant un nou i diferent camí.


El primer fet que va ser una declaració d'intencions va ser abandonar la paraula "clos" que sí han continuat altres, i tot i que el Dofí continua essent un tribut al René Barbier, el seu amic i mentor, l'Álvaro es va fer gran, i va emprendre el seu propi estil.


Després va fer, al igual que altres cellers, un segon vi, en aquest cas basat en el concepte de bancals o terrasses, i que va representar desmarcar-se del mestre en el fet de fer un segon vi. Amb els anys també ha creat el Camins del Priorat, un vi més fàcil, i una primera presa de contacte pels que desconeixen el Priorat.


Per altra banda, la icona del celler és L'Ermita, el vi que en una subhasta a New York va fer sentir el nom del Priorat, i que va marcar un punt d'inflexió en el prestigi de la nostra DO. Un vi de garnatxes velles, en el que hi ha una simbiosi perfecta del Priorat i d'aquest riojano que s'ha afillat, amb un punt de raïm blanc, com tant s'ha fet i es fa a la DOCa Rioja.

Després va venir el Gratallops Vi de Vila, un valor emergent a la DOQ Priorat, i pel que també ha apostat. El Gratallops de l'Álvaro Palacios és un vi elegant, amb una mineralitat i acidesa que tipifiquen la nostra vila, i amb un segell que identifica clarament el celler.

Però el Priorat no es conforma amb això, i poc a poc, l'Álvaro està transformant les seves vinyes, i cada cop la Garnatxa i la Carinyena augmenten en proporció, un retorn a l'origen de la nostra comarca, després d'haver-nos donat a conèixer amb un cupatge més internacional. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Wine Blogger