dimecres, 26 de febrer del 2014

Piró: Aquest any fem calçotades

Des de fa una colla d'anys que molts del nostres clients ens demanen que fem calçotades, i si bé és veritat que n'hem fet algunes per clients als que no varem poder dir-los que no, fin aquest any no ens hem decidit a oferir aquest servei d'una manera oberta.
A la nostra zona, les calçotades sempre han estat una festa amb els amics, i que normalment s'han fet al tros en algun mas. Nosaltres, hem volgut traslladar aquest moment d'amistat al restaurant, i oferir una calçotada basada en un bon producte.

Evidentment un bon calçot, però a la vegada l'escavivada i la carn per la que molts de vosaltres ja ens coneixeu, i sempre amb el millor tracte que us puguem oferir. Aquí us deixo l'enllaç al menú que oferim.


Gràcies a tots per animar-nos a millorar dia a dia.



dimecres, 19 de febrer del 2014

El Piró fa 25 anys


Ahir va fer 25 anys que obria les portes el Restaurant Piró, el restaurant de la nostra família que ha format i forma part de les nostres vides, i que va donar origen a Bonviure, la nostra petita botiga de vins, olis i altres delicatessen.
Fa temps que li donem voltes a que fer en motiu d'aquest aniversari, i per començar, podeu trobar en aquest bloc, la una nova pàgina amb anècdotes del Restaurant Piró, on anirem publicant trossets d'aquesta història que ja fa 25 anys que dura.

divendres, 14 de febrer del 2014

Coneixent els Cellers: Celler Balaguer i Cabré


Avui dediquem aquest espai a parlar del Celler Balaguer i Cabré, un celler amb el que òbviament tenim un lligam molt estret, i pel que intentarem ser el més equànims possible. Les darreres tres generacions, les dues famílies van anar seguint l'evolució de la mes profunda tradició vitivinícola de la terra del Priorat, amb els seus alts i baixos soferts al llarg dels anys. El Jaume Balaguer, des del Restaurant Piró va tenir l'oportunitat de viure en primera persona com el ressorgiment de la nostra comarca feia renàixer aquesta comarca que havia caigut en l'oblit.

Engrescat pel seu amic René, finalment va decidir-se a elaborar vins, però una persona que sempre diu que "el cabernet no em diu res", no podia fer un vi amb aquesta varietat, i va decidir-se a fer vins monovarietals de garnatxa, i on cada vi representés la finca d'on surt. Aquesta aposta va ser tant decidida, que encara a dia d'avui és l'únic celler de la DOQ Priorat que elabora monovarietals de Garnatxa.

Després d'unes primeres anyades elaborades el celler Arrels de Priorat, va arribar el punt de construir instal·lacions pròpies, i el 2009, van restaurar una antiga casa del carrer La Font de Gratallops, conservant l'antic celler, que ara és la sala de bòtes, i a la planta superior, va edificar-se la sala d'elaboració i un espai per fer tasts.


La Guinardera

La Guinardera va ser el primer vi del celler, un vi de garnatxes de la finca del mateix nom que es troba a 250 metres d'alçada i amb orientació sur. El Priorat amb òptica de garnatxa, amb mineralitat i tota la bellesa i diversitat de l'entorn d'on surt.


Lluna Vella

El Mas de Dalt es troba en una de les carenes més altes de la zona, el que li dona una frescor única en els vins de la Vila de Gratallops. Aquest vi és el fruit de les vinyes a 450 metres d'alçada i amb orientació nord-oest. Fruita i amb una mineralitat subtil ens mostra un Priorat diferent, per a molts, desconegut.

Ruella

Aquesta obsessió per reflectir el caràcter de cada fins va donar fruit a l'aparició de la Ruella, una garnatxa que no es produeix totes les anyades, i que només en aquelles collites en que es pensa no s'assoleix aquest objectiu, es treu al mercat. Ruella és com anomenem a les "ruelles" al Priorat, i és aquest punt floral el que va inspirar-ne el nom.

Cèrcol Daurat

Cèrcol és la darrera creació del celler, que sortirà al mercat en unes poques setmanes, i que representa la tradició, un homenatge a l'antic Priorat, on la garnatxa s'expresa en tota la seva amplitud. Aquest vi, del que nomès s'han produit 1500 ampolles de l'anyada 2010, no es produirà totes les anyades, i nomès sortirà al mercat en anyades especials.

divendres, 7 de febrer del 2014

Coneixent els Cellers: Álvaro Palacios


Aquest dijous, mentre feia unes visites a Barcelona vaig trobar-me amb l'Álvaro Palacios, un dels valors d'aquesta comarca, i que tinc la sort de conèixer prou bé.


Sembla que era ahir quan l'Álvaro i el Joan Asens, ( l'enòleg amb el que va treballar fins fa uns pocs anys), venien al restaurant a demanar-nos ous per poder clarificar aquelles primeres Terrasses que van sortir del primer celler on s'elaboraven els vins d'aquest mestre del vi, i que en l'actualitat és el celler Clos i Terrasses d'Espanya. L'Álvaro és una persona que a part de fer grans vins, té quelcom que enganxa, una energia que engresca i que també trobem en cadascun dels seus vins.

La bodega actual és un espai molt més ampli, amb unes condicions ideals per treballar i on l'actual enòleg, l'Oriol, continua la màgia que comença a les vinyes. Un celler on després d'un plantejament inicial compartit amb altres cellers del pioners del ressorgiment Prioratí, poc a poc es va anar marcant un nou i diferent camí.


El primer fet que va ser una declaració d'intencions va ser abandonar la paraula "clos" que sí han continuat altres, i tot i que el Dofí continua essent un tribut al René Barbier, el seu amic i mentor, l'Álvaro es va fer gran, i va emprendre el seu propi estil.


Després va fer, al igual que altres cellers, un segon vi, en aquest cas basat en el concepte de bancals o terrasses, i que va representar desmarcar-se del mestre en el fet de fer un segon vi. Amb els anys també ha creat el Camins del Priorat, un vi més fàcil, i una primera presa de contacte pels que desconeixen el Priorat.


Per altra banda, la icona del celler és L'Ermita, el vi que en una subhasta a New York va fer sentir el nom del Priorat, i que va marcar un punt d'inflexió en el prestigi de la nostra DO. Un vi de garnatxes velles, en el que hi ha una simbiosi perfecta del Priorat i d'aquest riojano que s'ha afillat, amb un punt de raïm blanc, com tant s'ha fet i es fa a la DOCa Rioja.

Després va venir el Gratallops Vi de Vila, un valor emergent a la DOQ Priorat, i pel que també ha apostat. El Gratallops de l'Álvaro Palacios és un vi elegant, amb una mineralitat i acidesa que tipifiquen la nostra vila, i amb un segell que identifica clarament el celler.

Però el Priorat no es conforma amb això, i poc a poc, l'Álvaro està transformant les seves vinyes, i cada cop la Garnatxa i la Carinyena augmenten en proporció, un retorn a l'origen de la nostra comarca, després d'haver-nos donat a conèixer amb un cupatge més internacional. 

 
Wine Blogger