divendres, 31 de maig del 2013

Més Rhiengau: Heinz Nikolai


Ahir varem tornar a visitar el Rheingau, i en aquest cas es va tractar d'un escumós.
De color de pell de ceba, brillant i amb una bombolla que indica joventut. En nas el primer que et ve al cap és raïm madur, per continuar amb tocs especiats i florals.
En boca té una entrada fresca, amb una bombolla agradable i un final molt llarg. Un escumòs elegant, equilibrat i envolvent.
Ideal per postres.

dimecres, 29 de maig del 2013

La Unesco declara Terres de l'Ebre reserva de la Biosfera

Al·leluia!!!!!

Des d'aquí volem felicitar les Terres de l'Ebre per aquesta bona noticia que ens fa molt feliços. Està clar que aquesta zona màgica es mereixia ser declarada reserva de la Biosfera, i esperem que això serveixi per guarir-la de les continues agressions a les que és sotmesa.
Potser això obrirà els ulls a aquells que dissenyen Plans Hidrològics.
Felicitats Ebrencs!!!!!

diumenge, 26 de maig del 2013

No a la MAT pel Priorat


Red Eléctrica Española pretén construir una nova línia de molt alta tensió (MAT) entre les poblacions d’Escatrón i La Secuita, passant per diversos termes municipals de les nostres comarques: Caseres, Batea, Gandesa, Corbera d'Ebre, La Fatarella, Ascó, Mora d’Ebre, Mora la Nova, Garcia a les terres de l’Ebre; el Masroig, Falset, Pradell de La Teixeta al Priorat; i Duesaigües, Riudecols, Alforja, L'Aleixar, Almoster, La Selva del Camp, Alcover, El Rourell, Vallmoll, La Secuita, Els Garidells, Perafort i Vilallonga del Camp al Camp de Tarragona. Els motius que presenten en el document inicial de projecte són les sobrecàrregues d'energia que hi ha a les línies actuals de les nostres comarques, i la possibilitat d'evacuar en el futur l'energia de noves centrals de producció. Aquest document està signat el juliol de 2010, i a dia d'avui encara no hi ha hagut cap convocatòria pública per a debatre o ni tan sols informar sobre el projecte.
Per una comarca com la nostra, on no s'hi ha invertit en infraestructures en anys i panys, que tenim a tocar centrals nuclears, petroquímiques i molins de vent a punta pala, i que tot i així, hem mantingut un paisatge amb el que estem lluitant per esdevenir patrimoni de la humanitat., aquesta agressió al territori podria ser una ferida mortal de necessitat.  
Alcem-nos! Ja n'hi ha prou! Us proposo visitar la pàgina de la plataforma i donar-los recolzament.

Una mica d'art

Ja sabeu que de tant en tant ens agrada parlar una mica de pintura, fotografia, literatura, i no solament del vi i de la nostra comarca. Avui, tinc el gust de presentar-vos l'obra d'un bon amic, el Xavier Batllori, que després de molt de temps, s'ha decidit a fer una web on poc a poc anirà penjant les fotos que ha fet arreu del món.
Recordo un cop que junts varem anar a visitar antiquaris a Londres, i va comprar una Nikon d'una edició limitada. Mai havia vist olorar una càmera. Em va dir que això l'ajudava a saber si estava en bon estat, i va ser llavors quan vaig veure lo boig per la fotografia que estava aquest amic meu.
ara nomès falta proposar-li que faci fotografies de vi, i llavors ja ho tenim tot lligat.

Molt recomanable!!

dijous, 23 de maig del 2013

Schumann Nägler

Ahir va caure un altra delicia del Rheingau.


Si en el cas del Eser Alte Reben 2011 vaig comentar que se li veia una vida llarga pel davant  en el cas del Shumann Nägler, aquest aspecte és molt més accentuat, però per contra, no exhala la mateixa frescor i joventut.
En aquest vi tenim uns aromes més accentuats a hidrocarburs i la part de fruita és més rica, encara que un pel més pesada.
En boca és glicèric, amb una acidesa molt més marcada i amb un llarg i deliciós post-gust.
Un riesling més en la línia del qu a mi 'agrada, tot i que aquí si he comès clarament in infanticidi.

dimecres, 22 de maig del 2013

Eser Alte Reben 2011

Ahir vaig tastar aquest riesling, que no fa gaire vaig portar d'Alemania, i que com ja sabeu els que em coneixeu, és una de les varietats que m'agraden amb bogeria, i més concretament els que es fan al Rheingau.


De color groc brillant amb petits matisos verdosos, se'ns presenta aquesta perla, amb el que crec hem fet un infanticidi, doncs promet una vida llarga.
Com diu el nom, es tracta d'un vi de vinyes velles, (Alte Reben), i com bé em van explicar, aquesta expressió en l'etiqueta està regulada, pel que es tracta d'una informació certificada, però, tornem al tast.
En nas mostra un fons d'hidrocarburs molt elegant, que acompanya poma, cítrics, jo diria que llima, i herba fresca, com si d'un prat es tractés.
a la boca és llépol  fresc, tot i que l'acidesa està molt ben compensada i el fa molt equilibrat. També es detecta un cert punt glicèric, que el fa sedós i carnós.
Mol bon vi!!!

diumenge, 12 de maig del 2013

Recuperem la nostra història


Les obres de restauració de la Cartoixa d'Escaladei han fet possible la reconstrucció d'un claustres menor del monestir, així com la reconstrucció del refectori.
Es tracta d'una bona noticia, doncs s'ha pogut reconstruir aquests elements amb un 70% de les pedres originals, que estaven colgades sota les runes, i el terra del claustre és tot original.
A part de ser una bona noticia a nivell de patrimoni, això també pot significar un nou al·licient turístic per la nostra comarca.

Adjunto el vídeo de la noticia a Televisió de Catalunya: Video de TV3


dissabte, 11 de maig del 2013

Matrícula Oberta: Escola d'Enologia Jaume Siurana


Aquest dilluns 14 de Maig s'obre el període de preinscripció, que finalitza el 24 del mateix mes. En aquesta escola s'imparteixen des de fa una colla d'anys, i d'ella n'han sortit bona part dels profesionals que actualment  treballen en alguns dels cellers amb més prestigi de la comarca, o que han engegat el seu projecte propi.
A l'Escola d'Enologia Jaume Siurana de Falset s'imparteixen els següents estudis:
Es tracta de dos sortides profesionals amb futur, i espero que aquesta escola, degana en la formació, continuï treballant i donant nous talents pel nostre sector.
Així mateix, i com si d'un parc tecnològic es tractés, a la vora hi ha el VITEC, que si es creen les sinergies per aprofundir en el coneixement de la vinya i el vi. Tot plegat pot fer que les dues DO's de la nostra comarca es beneficiïn de la tasca docent i investigadora d'aquests dos centres. 

dimecres, 8 de maig del 2013

Reflexions sobre La Fira del Vi de Falset

Aquest apunt és fruit de la reflexió, i la faig des del respecte que tinc per tota la gent que fa possible una fira que aquest any ha arribat a la seva majoria d'edat, convertint-se en un esdeveniment imprescindible per tots els amants del vi del nostre país, així com per molts visitants d'altres països.
Així, un cop acabada la Fira del Vi, i després de veure els bons resultats d'assistència d'aquesta edició, arriba el moment de reflexionar sobre el que fem bé, i el que no fem tant bé.

EN POSITIU:
  • Per començar, penso que la fira al carrer s'ha demostrat que és molt millor organitzada el poble que al castell, i d'això en donen fe els assistents i els cellers, i aquest punt va ser un dels encerts corregits d'alguna edició menys reeixida.
  • S'han oferit presentacions de llibres, exposicions, maridatges,.. Tot un ventall d'actes que demostren que el vi és quelcom més que una beguda, i es mostra tot el seu contingut cultural.
  • Molt bé per la DO Montsant, amb el seu taller de tast per mostrar la zonificació en la que estan treballant.
  • Molt bé l'organització en quant a aparcament, neteja, etc..
EN NEGATIU:
  • Per part de l'administració, ha brillat per la seva absència la presència del Excel·lentíssim Conseller d'Agricultura de la Generalitat de Catalunya, o en tot cas, el president de l'INCAVI.
  • Per altra banda, s'hauria de propiciar una major participació de cellers. En una comarca amb més de 140 cellers, n'han participat 63, segons dades de l'organització.
  • Però un dels majors problemes d'aquests fira és la concentració de tasts i presentacions que es trapitjen en horaris, i obliguen als amants, periodistes, sommeliers i bloguers a triar, sempre a contracor.
  • La DOQ Priorat no aprofita aquest amplificador per explicar-se i mostrar-se, com ho fa la DO Montsant.

Potser hauriem de plantejar solucions, i que això no sigui nomès una queixa. Doncs bé, així ho faré:
  • Per començar, jo proposaria fer-ho en dos caps de setmana.
  • Els tasts s'haurien de distribuir d'una manera organitzada, i aquí no parlo de les festes, que al cap i a la fi, com a aficionat al vi o professional, no interessen tant. Així, la Nit de les Garnatxes, el VideNit, i altres d'aquest tipus, en tractar-se d'un tema purament lúdic, es bo que es facin a manera que la gent hi vagi a gaudir.
  • El tema de copes, (ja sabeu la meva especial sensibilitat en aquest tema), en els tasts, s'hauria de cuidar una mica més.

De totes maneres, torno a dir que ens hem de felicitar tots plegats per la gran Fira de VI de Falset.

dimecres, 1 de maig del 2013

Presentació del Club de Tast del Castell del Vi

El Sebastiano preparant la seva intervenció.

Ahir, en l'àmbit dels actes previs a la 18ª fira del Vi de Falset, es va dur a terme l'acte de presentació del Club de Tast del Vi del Castell del Vi de Falset.
L'acte, al que van assistir unes 30 persones, va començar amb la presentació del llibre "Més enllà del vi_DOQ Priorat", que correré a càrrec del seu coautor Sebastiano Alba, i en el que aquest periodista va voler rendir un homenatge pòstum a el recentment desaparegut Miguel Perez Cerrada, oferint un tast dels vins "Formigues de Vellut", "Galena" i "Clos Galena", comentat pel seu enòleg.

La Lidia donant els darrers retocs.

L'anfitriona de l'acte, la Lidia, va presentar a continuació quatre petits cellers en el marc del tast "El Petits són Grans", i representants de cadascun d'aquests cellers va explicar el seu projecte, per posteriorment passar al tast dels seus vins.
Els Amics del Gobe, representats pel Blai Ferrer, el Magí Batllevell i l'Adrià Perez van enamorar els assitents amb una història plena de tendresa, d'amistat i que és la que dona origen al seu vi Gobe.

Amics del Gobe

Després el Pere, del Celler Escoda Pellejà i l'Estephan que representava el Celler Noguerals, van explicar la seva visió del Priorat i com treballaven a casa seva.
Per acabar, es va presentar el Celler Balaguer i Cabré, que va sorprendre als assistents amb la seva filosofia: "Una vinya, una varieta, un vi". 

Jaume Balaguer Presentant Celler Balaguer i Cabré
 (Foto cedida per Magí Batllevell)

 
Wine Blogger