diumenge, 30 de desembre del 2012

El curiós món dels vins del Prioat


Ens agrada que el vi arrossegui el món de la cultura, i encara ens agrada més quan surt un nou llibre que parla del Priorat que tant estimem, però avui, quan hem llegit el que diuen de nosaltres al nou llibre d'en Ferran Mestres, ens han sortit els colors.
Moltes gràcies i felicitats per la iniciativa. Entre tots, i poc a poc, anem explicant aquest territori i fent-lo cada cop més gran.

divendres, 21 de desembre del 2012

Bon Nadal



Des de Bonviure volem desitjar-vos un Bon Nadal.
Dempuèi Bonviure volèm vos desirar Bon Nadal.
Desde Bonviure queremos desearos una Feliz Navidad.
De Bonviure nous vous souhaitons un Joyeux Noël.
From Bonviure we wish you a Merry Christmas.
From Bonviure nahi dugu Eguberri.
De Bonviure desexamos a vostede un Feliz Nadal.
Frohe Weihnachten wünscht Bonviure!
Van Bonviure wij wensen u een vrolijk kerstfeest.
Von Bonviure Wir wünschen Ihnen ein frohes Weihnachtsfest.
Ó Bonviure Is mian linn tú ar na Nollag Merry.
O Bonviure rydym yn dymuno i chi Nadolig Llawen.
Od "Bonviure" želimo vam Sretan Božić.
Från Bonviure vi önskar dig en God Jul.
From Bonviure toivotamme teille hyvää joulua.
Fra Bonviure vi ønsker dig en glædelig jul.
От Bonviure Мы желаем вам счастливого Рождества.
Iš "Bonviure" linkime Linksmų Kalėdų.
"Bonviure"から我々はあなたにメリークリスマスを望む.
从“Bonviure”我们祝你圣诞快乐.

diumenge, 16 de desembre del 2012

4 Ayres

En el meu afany per tastar vins d'altres zones, que tot i que no incorporarem al catàleg del Bonviure, ens aporten coneixement i veure diferents maneres de fer i de transmetre.
Ahir vaig tastar aquest vi de "Microbodega el Alumbro", un vi ecològic de Zamora amb Ull de Llebre i prop d'un 5% de Cabernet Sauvignon.
Un vi molt varietal, l'Ull de llebre es mostra en tot el seu ventall d'olors i sabors, donant en nas molta fruita, flors i un lleuger toc mineral. A cegues diria que es tracta d'un vi amb maceració carbònica, però no n'estic segur.
En boca és molt fàcil, llaminer i fresc, un d'aquest vins per tenir a casa si es vol un vi sense complicacions. 
Aquest celler, és un com tants d'altres que treballa les seves terres i que mira d'obrir-se pas en aquest difícil mercat del món del vi. Apuntar la forma tradicional de treball i un respecte pel territori.
De totes maneres, friso per tastar el blanc de Alumbro, que m'han comentat és una vertadera raresa, en el sentit positiu d'aquesta paraula.

divendres, 14 de desembre del 2012

Curiositats del món del vi

Estem en un país amb 12 DO's,  de les qual una és DOQ, i tenim un ventall de preus prou ampli per poder satisfer els diferents necessitats de preu i qualitat que pot tenir un mercat com el nostre. En aquest moment, on els cellers d'aquí reben tota mena de reconeixements arreu del món, i on l'exportació creix i creis, fent del sector vitivinícola un referent en aquest aspecte a nivell de país, trobem exemples com els següents:

  • Durant la campanya electoral, CiU servia un vi de Rioja en un míting a la Seu d'Urgell. Potser hauria estat bé servir-ne un de Costers del Segre.
  • El FC Barcelona ja té vi oficial, i és de La Rioja. Potser hauria estat bé un Penedès, potser hi ha més socis en aquesta DO que a la Rioja, i consti que sóc culer..
  • TMB l'empresa de transports de Barcelona fa paneres amb 26.500 ampolles de vi de somontano, Ribera del Duero y Rioja. No sé, podriem fer Montsant, Terra Alta, Priorat, Conca de Barberà, Tarragona, Empordà, Plà de Bages, Alella o Catalunya.
  • Restaurants a zones vinícoles del nostre país on el vi no és de la zona. Un clàssic que no mereix ni comentari.
Que consti que no faig aquest article en plan xovinista, ni dic que no es pugui fer vins d'altres zones vinícoles espanyoles, Franceses, Alemanyes, Italianes, etc... El tema és que això no pasa en lloc del mòn en la proporció que pasa aquí. 
La veritat de tot plegat, és que tant que es va parlar del Boicot al producte català, i penso que el problema seria si aquí siguéssim tant totxos com aquests que promouen accions d'aquesta mena. Quí podria fer boicot a quí?

100 anys de la Cooperativa Falset Marçà

Avui 12 de Desembre de 2012 fa 100 anys de la fundació del Sindicat Vinícola del Baix Priorat de Marsà, una de les llavors de la Cooperativa Falset Marçà.
El camí està marcat, cada cop amb millor producte i des de Bonviure volem desitjar-los un feliç aniversari i com a mínim 100 anys mes.
Per celebrar-ho, us recomanem que feu un regal a la vostra parella:

  • Pareu una taula ben guarnida amb un parell d'espelmes.
  • Per començar unes olives, escopinyes i patates amb un bon Vermut de Falset.
  • De primer un plat de pasta amb verdures acompanyat per l'Ètim Syrah.
  • Després, un foie micuit amb unes torrades i un Ètim Blanc Verema tardana.
  • De postre un gelat amb anous de macadàmia amb Ètim Verema Sobremadurada.
Per molts anys!!!

Comerç: Nous temps i velles mode

Avui, m'he decidit a parlar d'un tema que fa temps que comento amb amics i col·legues, i que no publicava per aquesta mania meva de no fer opinió que pugui ser susceptible d'interpretar-se d'una manera política.  Ara, quan durant anys s'han dedicat a enfonsar el petit comerç, ara ens parlen de comerç de proximitat. 
Tots hem sentit a parlar molts cops del producte de proximitat, doncs és important què mengem i d'on prové. Això ens garanteix una major eficiència energètica, i nodrir el teixit del primer sector, tant important, i a la vegada tant oblidat.
En l'ADN de Catalunya  hi ha el petit comerç, un sector que vertebra pobles i barris, que en molts casos fa un esforç continu per oferir producte de qualitat, per recolzar aquest petit productor de proximitat. Amb el petit comerç, a part del que he comentat, també aconseguim:

  • Tracte més just amb els productors: Les grans cadenes ofeguen en preus als productors per poder oferir producte "low cost", i això, en molts cops comporta produccions intensives, major ús de pesticides i a la vegada que baixa la qualitat, ens anem carregant el planeta.
  • Quanta gent treballa en una gran superfície? L'equivalent en metres quadrats i/o facturació, en comerç de proximitat dona feina a molta més gent.
  • El comerciant i els seus empleats reinverteixen el que guanyen en consum en la mateixa comunitat.
  • Tracte personal: En aquests moments en que en la multitud hi ha tanta gent sola, el botiguer comenta la jugada, et diu "bon dia", i fins hi tot "moltes gràcies". És una persona que es guanya la teva confiança i que t'ajuda a escollir.
Aquestes festes apostem pel comerç de proximitat!!!

dilluns, 10 de desembre del 2012

Ratafia: Digestiu tradicional

Feia temps que buscàvem un producte que és part de l'història d'aquest país, i aquest cap de setmana l'hem trobat. Estic parlant de la ratafia, una beguda amb anous verdes i herbes de la que queden uns quants productors, però la que varem tastar ens va agradar molt, i trobem que té un gust i un orígen que la fan única.
Un grup de joves elaboren a Esparreguera aquesta beguda digestiva amb la fórmula de l'avi que dona nom a la mateixa. Diuen que treballava elaborant Aromes de Montserrat, i que va fer aquesta ratafia basant-se en el coneixement de les plantes que tenia.
Tenim tres versions:

Ratafia






La Ratafia de l'Avi Guillem està elaborada seguint el procès de maceració de les millors nous tendres de Palau d'Anglesola, i diferents plantes aromàtiques, amb tècniques de la més pura tradició artesana i envellida en bótes de roure. Es tracta d'una ratafia suau, elegant, amb un final dolcenc, però gens empalagós, i amb un s aromes molt equilibrats.

Crema de Ratafia





Exquisit producte elaborat amb llet, ratafia i sucre, amb sabor a nous tendres i un toc de diferents plantes aromàtiques. Es pot prendre sola o amb gel, mai barrejada amb begudes àcides. Molt adient per aquells amants de les cremes de licor com el Bailes o el Licor de Crema Catalana, té personalitat i és fi, elegant i fresc.

Bombó de Ratafia

El Bombó de Ratafia, és el resultat d'una acurada selecció d'herbes aromàtiques, nous verdes i cacau, que li confereixen una aroma i sabors únics, gràcies a la qualitat dels ingredients i una elaboració artesana, que delectarà els paladars més exigents. 
 
Wine Blogger