diumenge, 22 de juny del 2014

Tast de Zonificació DO Montsant a Aguiló Vinateria

Ahir, per la tarda, vaig tenir ocasió d'assistir a un tast molt interessant a Aguiló Vinateria, impartit per l'enòleg i productor Joan Asens, on s'intentà mostrar les característiques de cadascuna de les zones de la DO Montsant.

Des de fa un temps, a la DO Montsant s'està fent un estudi per determinar si dins d'aquesta denominació d'origen hi ha, com en el cas de la DOQ Priorat, diferents zones que donen caràcter diferents als seus vins. De moment, d'acord amb el que va comentar el Joan Asens, aquest estudi es basa solament en factors climàtics i d'altitud, i davant la meva pregunta davant la influència del tipus de sòl, va remarcar la poca importància d'aquest aspecte, en la qual cosa òbviament discrepo, encara que entenc el seu argumentari i evidentment respecto profundament. De totes maneres, aquesta zonificació encara es troba en fase d'estudi, i suposo que s'inclouran altres aspectes, com va ser el cas de la feta a la DOQ Priorat, on es van tenir en compte aspectes geològics, climàtics, vitivinícoles, històrics, ambiental i econòmics.


De tota manera, anem al tast.

Zona Cornudella del Montsant - Ulldemolins 

Octubre Blanc 2013: Es destaca l'alçada i la pluviometria, així com el fet d'haver escollit un blanc a Garnatxa Blanca, Macabeu i Chardonnay. Un vi amb molt vegetal, herba tallada, fonoll, anís i llimona. Fresc, com era d'esperar, un pel curt, però molt ben elaborat.

Zona Pradell de la Teixata- La Torre de Fontaubella

Solpost 2007: Es parla que és la zona amb major pluviometria, en la que hi ha només un parell de cellers i amb sòls argilocalcari. El Solpost va ser un dels més tímids de la nit, i va anar obrint-se poc a poc. La primera aproximació en mostra molta fusta, un excés de vainilla que després, al anar obrint-se dona pas a un vi elegant, fàcil de veure i amb un nespra molt i molt marcat. Només destacar un final un pel verd, com de sarments, però molt en el retrogust. Vi bon vi.

Zona Falset 

Dido 2012: Vi fresc, elegant, molt fàcil de beure, maduixetes, mores i amb un carmel que apareix al cap d'una estona amb notes a cuir.

Zona Marçà-Guiamets-Capçanes-La Serra d'Almos

Lasendal 2010: Aquest per a mi és una de les zones més difícil a l'hora d'escollir un vi, i tot i així, la tria em va semblar prou encertada. Un vi diferent, que segurament hauria necessitat més temps, però tot i així molt interessant.

Zona Darmós-Masroig-El Molar

Terra Roja 2012: Es tracta d'un vi lleuger, gens càlid per ser de la zona més càlida de la DO, amb elegància.

Zona La Figuera-Cabacés

Matraketa Trànquil 2013: Un vi natural, elaborat en àmfora i monovarietal de garnatxa. Molt fresc, juganer, varietal. Mol bon vi.


Un cop fet el tast, i tot agraïnt la gentilesa dels germans Aguiló, voldria fer un parell de comentaris:

  • El tast va semblar-me fantàstic.
  • Em reafirmo en el tema del sòl, i per exemple, a la zona Marçà-Guiamets-Capçanes-La Serra d'Almos hi ha molt a dir en aquest aspecte.
  • Entenc la dificultat, però hauria estat bé tastar vins de la mateixa anyada i amb una certa uniformitat varietal.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Wine Blogger