diumenge, 5 de gener del 2014

El preu de les coses


Segur que molts dels que llegiu aquest apunt heu tingut alguna vegada una conversa relacionada amb el que és el preu del vi, i sense entrar a valorar si els vins són cars o barats, m'agradaria fer una petita reflexió que pot ajudar a entendre una mica més les coses, o que potser hi afegirà més incògnites.
L'aigua és de franc, pel que en una ampolla de 0,75 cl d'aigua que comprem en un establiment estem pagant l'envasat, el transport, benefici del productor, benefici del distribuïdor i el benefici de la botiga. Posem 1 €. 

El cost d'un tap de lo més senzill està sobre els 0,12 € + IVA, i estem parlant d'un tap d'un conglomerat força dolent.
El cost d'una ampolla de vidre de lo més senzilla està sobre els 0,20 € + IVA.
Una caixa de cartró de 12 ampolles per abaratir costos per ampolla ronda els  2,5 € + IVA, el que equival a 0,25 € + IVA per ampolla.
Les etiquetes poden costar-nos uns 0,05 € + IVA per ampolla amb un tiratge molt llarg
La càpsula econòmica pot costar 0,05 € + IVA.

En resum, una ampolla de vi molt econòmica i buida ens costaria  0,81 € de vestir-la, al que hi hauriem d'afegir transport, matèries primeres, mà d'obra per elaborar-la i embotellar-la, benefici del productor, benefici del distribuïdor i benefici de la botiga. 

Això fa que em faci algunes preguntes: Quan val el vi que hi ha dins l'ampolla que val poc més d'un euro? A quin preu li han pagat el raïm al pagès? És aquest el model que volem?

Aquest any vaig llegir que es pagaria el raïm a la DO cava a 0,34 €/kg, mentre que a la Champagne es pagava a 7,20 €/kg. Els polítics s'omplen la boca parlant de la conservació del medi ambient, mentre es deixen perdre pagesos i pastors, que amb la seva tasca contribueixen a la conservació d'un patrimoni ambiental i cultural que aquest model de l'economia a escala va devorant dia a dia.

Els productors de llet en són un altre exemple, amb uns preus irrisoris que els paguen. Quants de vosaltres sabeu quin gust té la llet de debò? D'un litre de llet en fan mantegues, llet i molts altres derivats, i per més "inri", reciclen la llet fins a 5 cops, com ja vaig apuntar en una altra entrada d'aquest mateix bog.

El cas de l'oli també té tela, que portin oli del Marroc, on les restriccions de tractaments a l'olivera no són ni molt menys els d'aquí, i que ho puguin envasar a Portugal o a Espanya sense altra indicació a l'etiquetatge que el país on s'ha envasat, tal i com fa una cadena de supermercats molt coneguda. Ja estic d'acord que s'importi oli d'altres paisos, però que indiquin la procedència i que s'indiqui si s'utilitzen productes que aqui no es poden utilitzar. 

Pel que fa als cereals, no sabem si les begudes o menjars que en porten han estat elaborats amb cereals transgènics.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

 
Wine Blogger