dissabte, 30 d’abril del 2016

Tast de blancs al Castell del Vi

Vista de l'absis del Castell

Com cada any i en l'entorn històric del Castell del Vi de Falset, els germans Aguiló, de la Vinateria Aguiló organitzen el divendres de la Fira del Vi un tast de blancs que aquest any, més que mai, ha estat multitudinari,

Marc i Enric Aguiló

Una oportunitat única per tastar blancs de les Denominacions de la comarca, on descobrir alguns dels nous valors que estan apareixent, com pot ser el cas de Trossos del Priorat, amb el seu Trenc d'Alba.

Eva Escuder de Trossos del Priorat

També una ocasió per retrobar alguns dels vins icona, com poden ser el Nelin de Clos Mogador, el Clos Figueras Blanc o Les Brugueres de La Conreria de Scala Dei.

Christopher Cannan de Clos Figueras

Felicitar a l'organització, per un altre tast memorable.

dijous, 28 d’abril del 2016

Ja està aquí la Fira del Vi de Falset

Coma cada any, moltes activitats, tasts i presentacions relacionades amb el vi es concentren a la nostra comarca el primer cap de setmana de Maig. Al Bonviure i al Restaurant Piró us esperem per fer un recés enbtre tanta activitat, i a continuació us llistem un resum del que podeu trobar:

Dia 29
  • Tast del Decenni de la DO Montsant
  • Tast de Carinyenes de Porrera
  • Tast de Blancs del Món
  • Nit de les Garnatxes a la Cooperativa de Capçanes
Dia 30

  • Tasts als stands de a Fira
  • Tast amb Dones
  • Poboleda Vins i Música
  • Masroig Food Trucks
  • Tast de Vins de Vila de la DOQ Priorat
  • Tast de Vins Blancs del Montsant
  • Tast amb Llops
  • videNit
  • Vi Night
Dia 1

  • Tasts als stands de a Fira
  • Tast del Decenni de la DOQ Priorat
  • Tast de Cal Compte
  • Tast de les Mines de Bellmunt
  • Tast de Garnatxes i Carinyenes del Montsant
BONA FIRA!!!!

dimecres, 13 d’abril del 2016

Promovent el vi

En els darrers temps, els tasts de vins estan evolucionant per fer el vi més proper al consumidor i per captivar a nova parròquia. Als tast o "maridatges", paraula que encara avui em fa una mica de repelús, alguns sommeliers i amants del vi hi estan afegint noves iniciatives com els "Tast Literaris" que des de fa uns anys la nostra amiga i sommelier Astrid Goldstein organitza a l'Ateneo de Sant Just Desvern o a la llibreria de la mateixa localitat.

Foto cedida pel Celler de Can Mata

Però amb això no n'hi havia prou, i l'any passat, amb la col·laboració de l'empresa audiovisual Paral·lel 40 i dins l'àmbit del festival DOCSBarcelona, va fer el tast Docs & Wines, on jugava amb els "trailers" de diferents documentals i una serie de vins que representaven sensacions, sentiments i aspectes d'aquests documentals. Aquest any hi ha tornat, i si bé la setmana passada en va fer un amb documentals i vins de la DO Penedès al Celler de Can Mata, aquest diumenge n'organitza un altre a Cal Compte de Torroja del Priorat amb vins de la DOQ Priorat.

I aquest mes de maig, dins las Jornadas Comiqueras, SD Distribuciones amb la meva col·laboració organitzem dos tasts molt especials de vins amb còmics al FNAC del Triangle de Barcelona. El dia 3 de Maig fem una xerrada coloqui amb els autors moderada pel Doctor Jordi Ojeda rodríguez i tast d'armonia dels còmics i vins següents:

  • "Guerras silenciosas" de Jaime Martin amb el vi Destrankis 2013 de Celler Aixalà Alcait.
  • "Los Caminos del señor" de Jaime Calderon amb  Genesi Varietal Vinyes Velles de Garnatxa 2012 de Celler Vermunver.

  • "Sherlock Holmes Society - Capítulo 1 : El caso Keelodge" i "Sherlock Holmes Society - Capítulo 2 : Negras son sus almas" d'Eduard Torrents amb el cava Carles Andreu Reserva Barrica de Celler Carles Andreu.
I el Dijous, un acte que ens fa una especial il·lució. Tast del còmic "Los Ignorantes" amb l'autor 
Etienne Davodeau i el nostre La Guinardera 2011.


Nous temps i noves maneres d'explicar el vi que trenquen amb la monotonia i la manca de imaginació que tantes vegades critiquem en el nostre sector.

dilluns, 11 d’abril del 2016

Tastant Cellers de Scala Dei



Pel pare i per a mi ha estat tot un plaer visitar Celler de Scala Dei de la mà de l'enric i el Marc Aguiló de Escumosos Aguiló i de la gent de Codorniu.

En primer lloc, perque la nostra relació amb aquest celler històric de la nostra DOQ es remunta als inicis, i tot un munt de bons records i de moments emotius ens han estat bombardejant durant tot el matí i mig dia que ha durat la visita.

 
Per començar, visita al celler i la sala de criança, on el Ricard Rofes ens ha fet una acurada introducció històrica i tècnica per explicar-nos i ajudar-nos a entendre la transformació que ha dut a terme aquest gran celler amb un retorn als origens.
Nous vins amb una vinificació que torna a la rapa, al ciment, a òtes més grans, a fermentacions amb dents de serra per cercar la tipicitat i la longivitat d'aquest vins.


Blanc La Massipa de garnatxa blanca i Xenin veremats al mateix temps, amb fermentació en ciment i posterior criança en foudres de 1300 litres. Cercant acidesa i frescor per compensar la maduració de la garnatxa blanca i mirant de preservar la tipicitat d'aquest raïm. Hem tastat el 2015 i el 2014.

En els negres hem tastat des del Scala Dei 2015 al Cartoixa de Scala Dei, passant pel St. Antoni i Prior d'Scala Dei i Mas Masdeu. És aquí on es veu clarament aquesta tasca que s'està fent, i es detecta d'una manera més clara que en els vins que es feien abans frescor, gominoles i la petjada de la terra argelosa i calcària, fet que per a mí és en el que hem tastat la marca de la casa.

Per acabar, tast a Mas St. Antoni, amb menjar i bona companyia, tot començant amb el fantàstic rosat Pla dels Àngels.




dissabte, 2 d’abril del 2016

La DO Conca de Barberà crea un distintiu per fer marca Trepat

A partir del mes d'Abril, la DO Conca de Barberà oferirà als celleristes la possibilitat de distingir els vins elaborats amb trepat amb un distintiu. L'etiqueta TREPAT compta amb aquesta inscripció amb lletra majúscula sobre una empremta dactilar. La DO Conca de Barberà, a través d'unes bases, serà l'encarregada de facilitar els distintius a cada celler que, prèviament haurà formalitzat la petició un cop el vi ja estigui certificat i embotellat. 

Tenint en compte que actualment, a la Conca de Barberà hi ha unes 1.100 hectàrees de trepat, aquest raïm és tot un estandard per fer territori i distingir aquesta singularitat. De totes maneres el 80% encara es ven fora de la comarca com a vi base per a caves, el que mostra la capacitat de crèixer d'aquesta DO amb un raïm tant especial.


Des d'aquest blog volem felicitar el Consell Regulador de la DO Conca de Barberà per aquesta iniciativa que mostra un cop més el camí a seguir en la búsgueda de la tipicitat. Un pas més en el camí que ja van obrir fa anys vins de dos bons amics com el Carles Andreu o el Ricard Foraster.
 
Wine Blogger