dijous, 22 de desembre del 2011

Restaurant els Tallers: Sopar retrospectiva

Aquesta parella tant de bona pasta que regenten el Restaurant els Tallers i l'hotel La Siuranella, fan una mirada enrera aquest 30 de Desembre, i ens presenten un menú degustació amb selecció dels millors plats de cada un dels anys des que tene obert:


Per altra banda, l'oferta per fi d'any a la nostra comarca no és de lo més amplia, però en aquest mateix restaurant podem trobar tant menjarper endur com sopar de final d'any:

dimarts, 13 de desembre del 2011

100 monovarietal a la DO Montsant


En un esforç per mirar de:
  • Reflectir la tipicitat.
  • Potenciar les varietats autòctones.
  • Informar al consumidor.
La DO Montsant treu els segells "100% Garnatxa" i "100% Samsó", que identificaran els vins monovarietals d'aquesta DO, i que està en la línea del que ja va fer fa prop d'un any la DO Terra Alta amb el segell equivalent per la garnatxa blanca.
Segons el president, Jaume Domènech, “era un pas lògic i una aposta que calia fer tenint en compte que garnatxa i carinyena suposen els 65% de les varietats negres de la DO i que hi ha una tendència en alguns dels nostres cellers a elaborar monovarietals 100%”.

De fet, actualment ja hi ha una aposta d'alguns cellers per les varietats autòctones, i podem trobar alguns monovarietals de garnatxa com l'Espectacle, el Doterres, el Cabrida o el Pater, i alguns de carinyena com el recentment premiat Mans de Samsó.

Vins Naturals

En un mercat tant complicat com el del vi, on moltes vegades la gent ens deixem dur per modes i/o corrents ideològics, no és del tot poc freqüent trobar-nos amb casos on dintre d'una mateixa manera de fer hi ha discrepancies quasi tant grans com amb d'altres maneres d'entendre el vi.
No fa gaires dies al programa del Canal 33 "En clau de Vi", van parlar dels vins Biodinàmics, i de retruc va apareixer en escena el Laureano Serres, que és un elaborador de vins naturals de la zona de la Terra Alta.El tema està en l'ús del famós Sulfurós, que tants problemes ens causa a gent amb especial sensibilitat a aquest Diòxid de Sofre. Com bé es comenta en la pàgina de l'associació de productors de vins naturals d'España, aquest producté és perjudicial per la salut, i aquí surt el problema, segons Jacques Puisais, un dels iniciadors d'aquest moviment, això no és així, i afegeix que aquest producte es genera de forma natural en el vi, fins a nivells molt grans en alguns casos.
Com a consumidors ja estem desorientats, així que, donat que ens hem de fiar de la gent que en sap, sisplau, m'agradaria que algú m'en fes quatre cèntims per acabar de treure'n l'aigua clara.

dimecres, 7 de desembre del 2011

Carinyenes

Darrerament ens estem obsesionant amb les carinyenes monovarietals, i és que a casa som molt de monovarietals, i tot el nostre esperit "garnatxaro", les carinyenes també ens agraden. A continuación us anomenaré alguns dels vins de carinyena que podeu trobar a Bonviure:


  • Closa Batllet 2 Vinyes 2005: (100% carinyena) Celler Ripoll Sans de Gratallops. Es tracta d'un vi únic, i és únic en tots els sentits, donat que es tracta d'un vi del que només es va fer una collita, amb una tirada d'unes 150 ampolles i que a partir d'ara sortirà disociat en dos Vins de Vila, donat que les dues vinyes eren una de Gratallops i l'altra de Torroja del Priorat.
  • Cims de Porrera Classic 2005: (100% carinyena) Cims de Porrera. Primera anyada en que aquest celler va separra les garnatxes per una banda i les carinyenes per l'altra. Tipicitat i mineralitat típiques de Porrera en un vi molt elegant.
  • Arbossar 2007: (100% carinyena) Terroir al Limit de Torroja del Priorat. Una varitat, una finca i un vi, aquesta filosofia tant nostra es troba en aquest vi de carinyena dels orfebres de la vinya del Priorat.
  • Roquers de Samsó 2009: (100% carinyena) Celler de l'Escandell de Porrera. El Raimon i la seva familia ens presentan les seves carinyenes més seleccionades en aquesta perla de vi.
  • Les clivelles 2009: (100% carinyena) Celler Aixalà i Alcait de Torroja del Priorat. El Jordi ens presenta una edició molt limitada d'un vi de les carinyenes de la finca de les Clivelles. El primer Vi de Vila del Celler.
Salut!!!!

diumenge, 4 de desembre del 2011

Tast de Santa Bàrbara

Bellmunt del Priorat reviurà avui diumenge dia 4 de desembre el Tast de Vins de Santa Bàrbara, amb motiu de la festa dedicada a la patrona local. 
Aquest tast acostuma a ser l’última mostra de vins popular de l’any de les diverses que s’organitzen a les viles de la DOQ Priorat i representa una de les últimes oportunitats de 2011 per atansar-se als vins d’aquestes localitats. 
De fet, els cellers de Bellmunt del Priorat proposen un tast obert al públic que s’engegarà a les 12 h del matí i s’acabarà a les 15 h, al passeig del Priorat. Els vins que s’oferiran seran vins novells encara no embotellats d’aquest any 2011, de manera que és una oportunitat exclusiva i en primícia per descobrir els resultats de la collita d’enguany. El Tast de Santa Bàrbara arriba enguany a la segona edició. 
A Bellmunt del Priorat hi produeixen vins un total de set cellers, on tots set participaran en el tast. En aquest tast obert al públic, els aficionats i curiosos que desitgin assaborir els vins de Bellmunt podran adquirir un tiquet de 5 euros que donarà dret al lloguer d’un copa, que caldrà retornar en acabar la degustació.

Tast de Champagnes

Avui us parlaré d'un tast de Champagnes al que vaig tenir l'honor de ser convidat.
El tast va tenir lloc a la Vinateria Aguiló de Falset, l'Enric Aguiló va convidar el Jordi Melendo, periodista distingit amb el premi Ambassadeur du Champagne 2011 i Millor Periodista 2011 segons l'Associació Catalana de Sommeliers.
Varem tastar els següents champagnes, dels que faig un petit comentari a mode de pincellada:

Delamotte Brut Rosé ( 70% Pinot Noir, 30% Chardonnay)
  • Vinificació: 15% Vi negre
  • Vista: Color ceba amb bombolla molt ben integrada.
  • Nas: Gens vinós. Pastisseria, maduixetes.
  • Boca: Net, d'entrada fresca amb poca acidesa i llarg.
Louis Roederer Brut Premier ( 40% Pinot Noir, 40% Chardonnay, 20% Pinor Menier)
  • Vinificació: 5% vinificat en fudres i 10% de ensamblatge amb Reserves
  • Vista: Color or amb bombolla molt ben integrada.
  • Nas: Potencia i fruita.
  • Boca: Fresc, glicèric i d'acidesa subtil.
Frank Pascale Quinte-Essence 2004 Extra Brut ( 60% Pinot Noir, 15% Chardonnay, 25% Pinor Menier)
  • Vinificació: Biodinàmic
  • Vista: Color or amb bombolla molt ben integrada.
  • Nas: Torrats, ametlla i flors.
  • Boca: Fresc i d'acidesa molt ben integrada. Llarg.

Brice Aÿ Gran Cru ( 90% Pinot Noir, 10% Chardonnay)
  • Vinificació: Cuvée 2004. Cupatge amb grans reserves. No fa malolàctica
  • Vista: Color daurat amb bombolla molt ben integrada.
  • Nas: Li costa obrir-se. Potencia, elgancia i pastisseria.
  • Boca: Fresc, d'acidesa ben integrada. Volum, un toc vinós. Molta fruita i tocs amargs molt subtils.
Philippe Gonet "Cuvée Jordi Melendo"  ( 100% Chardonnay)
  • Vinificació: Cuvée 2007. 30% Reserva. Amb malolàctica. 
  • Vista: Daurat brillant
  • Nas: Poma, llimona
  • Boca: Equilibrat, entrada elegant, però marcant el carboni. Acidesa molt ben trobada.
Gosset ( 43% Pinot Noir, 42% Chardonnay, 15% Pinor Menier)
  • Vinificació: Ensamblatge amb Reserves
  • Vista: Color or pujat amb bombolla molt ben integrada.
  • Nas: Vinós, aromes a criança, pastisseria i fruites vermelles.
  • Boca: Fresc, entrada molt agradable i d'acidesa molt ben integrada.
Krug ( Pinot Noir, Chardonnay, Pinor Menier)
  • Vinificació: Fermentació en Roure i criança en Inox. Ensamblatge amb Reserves
  • Vista: Color pujat entre or i coure amb bombolla molt ben integrada.
  • Nas: Torrats, pell de taronja, pastisseria i aromes a celler a criança.
  • Boca: Fresc, equilibrat, glicèric, d'entrada agradable.
Bourdaire-Gallois ( 100% Pinor Menier)
  • Vista: Color palla, amb una bombolla molt elegant
  • Nas: Fi, afruitat.
  • Boca: Molt bona entrada, cítric, llarg, rodó amb acidesa molt ben integrada.
Va ser un plaer tastar aquest champagnes, i personalment em reafirma en que ens queda molt pe aprendre sobre l'expressió de la nostra terra i sobre com fer un valor de la tradició sense quedar-se en lo "carrincló".

dissabte, 3 de desembre del 2011

Joan Gatell apaga els focs

Sí, aquest any s'estan apagant focs que semblava que no s'apagarien mai. Tot just fa 2 anys que parlava amb el Joan Pedrell, i em deia que no gosava ni plantejar-se la jubilació, que la gent que treballava amb ell des de feia tants i tants anys eren part d'ell mateix.
Però tot té un final, i més si penses que amb la mort del Jordi, part d'aquest somni de 97 anys d'història s'havia trencat. Un restaurant que hevia tingut una estrella Michelin, (un dels primers d'Espanya, si no el primer), i al que cada dia els clients li posaven tres estrelles Michelin, tot i que el Joan i la seva esposa ja estaven de tornada d'aquestes "tonteries".
A més, el Joan va ser un del precursors i president de l'Institut de la Cuina Catalana.
Moltes gràcies pel plaer i l'amor que ens heu donat durant tants i tants anys.

Vi Novell

Sembla que el vi Novell torna, a tots ens ve a la ment la fantàstica campanya que va començar Celler del Masroig l'any passat, i que aquest any continua, i  ancapcelant aquest apunt, la campanya qe des de fa uns anys fan els botiguers de Mataró, on cada any lliguen aquest vi a l'obra d'un artista.
L’etiqueta del vi novell 2011 és una creació de l’artista mataroní Albert Alís. La imatge mostra la “Coca de Mataró” (l’exvot procedent de l’Ermita de Sant Simó) vista de perfil i del color de les taques de vi negre damunt les estovalles blanques.
Pel que fa al vi, es tracta d'un vi elaborat amb un 90% d’ Ull de llebre i un 10% de Cabernet Sauvignon. És un vi jove amb color cirera i un ribet amb intensos tons violacis. Predomini de fruits vermells i aromes florals, i amb un fons que ens diu que es tracta d'un vi novell. En boca, és un vi molt llaminer, fresc, agradable i persistent. Aquest any els hi ha elaborat el Ricard de Mas Foraster de Conca de Barberà. Us recomano us atanceu a Can Monserrat (C/ Santa Maria, 14 . Mataró) a comprarne alguna ampolla.Podreu trobar-ne uns quants sota aquesta etiqueta de Vi Novell, fem pais i fem-nos nostre aquest vi que res té a envejar al Beaujolais francès.

Un xic de literatura: Amante de la Luna


Avui voldria fer un apunt familiar, i és que m'omple d'orgull que el Jordi, el fill del meu cosó Josep Enric, està a punt de treure el tercer volum de la nissaga "El Amante de la Luna", i ahir divendres a la Llibreria Rutés de Sabadell va estar signant els dos primer volums.

Molt bé Jordi!!!!!!

 
Wine Blogger